Foto: slatkisvijet.com

Domaći pekmez uvijek je bolji od kupovnog, osobito ako u svom voćnjaku imate ukusne i slatke domaće marelice. Recept za pekmez donosi Slatki svijet.

Sastojci

5 kg marelica
1,5 kg šećera
sok od 3 limuna

Priprema

Marelice operite, uklonite im koštice pa stavite u veći lonac u kojem planirate kuhati pekmez.

Dodajte šećer i svježe cijeđeni sok od limuna pa sve dobro promiješajte. Pekmez od marelica kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Pekmez svakako kuhajte u dubljem loncu da se zaštitite od neželjenog špricanja.

Tokom kuhanja uklanjajte pjenu koja se stvara na površini.

Pekmez od marelica kuhajte sat i pol do dva sata, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću.

Pekmez od marelica nije potrebno dodatno usitnjavati jer se marelice tokom kuhanja u potpunosti raspadnu.

Kuhani pekmez ulijte u sterilizirane staklenke (oprane i zagrijane u pećnici) te ih zatvorite metalnim poklopcem. Ohlađeni pekmez čuvajte na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com