HEP savjetuje: Kako ove zime uz uređaje koje imate smanjiti račune za električnu energiju?

uređaje
Foto: iStock by GettyImages

Od nedjelje smo prešli na zimsko računanje vremena, a s time su se promijenila i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve koji žele uštedjeti posebno je važno istaknuti da oni koji prekorače limit koji je odredila Vlada plaćat će struju po većoj cijeni nego oni kojima brojilo ne prekorači 2500 famoznih, a sve to sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

> U nedjelju pomičemo kazaljke na satu: Zašto se ne poštuje želja građana EU-a koji su tražili da se to ukine?

Podsjećamo, donošenjem Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata, zamrznute su cijene električne energije za potrošače u Hrvatskoj, za razdoblje od 1. listopada ove godine, do 1. travnja iduće godine, no za dobar dio potrošača iz kategorije kućanstava mjesečni računi za struju će ipak biti za 23 kune do 240 kuna veći od sadašnjih (ili više, ovisno o potrošnji), budući da će svi koji potroše više od 2.500 kilovatsati (kWh) u tom razdoblju plaćati 50 posto višu cijenu za svaki kilovatsat iznad tog limita.

Za kućanstva koja potroše do 2.500 kWh u navedenom šestomjesečnom razdoblju, cijena potrošene energije neće se mijenjati u odnosu na sadašnju, ali će za one s većom potrošnjom jedinična cijena biti tim veća, koliko električne energije potroše iznad limita. Tome valja pridodati i proporcionalno veći iznos PDV-a na iznos dijela računa koji se odnosi na utrošenu energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve detalje o toj uredbi kojom se, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, te način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije možete pronaći OVDJE.

Kako uz odgovarajući uređaj smanjiti troškove električne energije?

Iz HEP-a su dodatno informirali potrošače kako i odabirom odgovarajućeg uređaja mogu doprinijeti racionalnijem korištenju i smanjenju troškova za potrošenu električnu energiju.

Savjete HEP-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prilikom nabave novog uređaja, potrebno je obratiti pažnju na: veličinu uređaja s obzirom na broj korisnika (članova kućanstva),

vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja, te razred energetske učinkovitosti uređaja – proizvodi su označeni energetskim razredom učinkovitosti – slovima A, B, C, D, E, F, G.

Način korištenja pojedinih električnih uređaja značajno utječe na njihovu potrošnju. Vrijeme korištenja uređaja može značajno utjecati na troškove stoga preporučujemo da, uređaje koje možete, koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću. Kod određivanja rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju. Detaljnije preporuke za učinkovito i racionalno korištenje pojedinih uređaja možete pronaći u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HLADNJAK

Položaj hladnjaka u prostoriji – hladnjak postavite dalje od izvora topline i izvan dohvata Sunčevih zraka.

Provjetravanje uređaja – osigurajte strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka.

Temperatura hlađenja i zamrzavanja – podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

Korištenje uređaja – u hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavanje – redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja; povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju; obratite pozornost na brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

RASVJETA PROSTORIJA

Kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela.

Svijetlo obojani zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

PRIPREMA HRANE – ELEKTRIČNI ŠTEDNJAK

Kod kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline.

Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude.

Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču.

Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

PERILICA I SUŠILICA RUBLJA

Kupnja – kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Korištenje – perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja.

Sredstva za pranje – upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama.

Održavanje – obratite pozornost na filtar perilice i redovno ga čistite.

Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

PERILICA POSUĐA

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača.

Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

PRIPREMA TOPLE VODE – BOJLERI

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C.

Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

GRIJANJE PROSTORIJA

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak. Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina.

Izolirajte zidove i potkrovlja.

HLAĐENJE PROSTORIJA

Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak.

Redovito održavajte filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom toplinskom izolacijom zidova i prozora.

Provedbom mjera racionalnog korištenja električne energije u kućanstvu će se vrlo brzo osjetiti rezultati u obliku novčanih ušteda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.