Istraživanje: Povezanost očeva i djece povećala se uslijed karantene zbog pandemije

Foto: GettyImages

Provedeno istraživanje u Kanadi zaključilo je da se mnogi očevi u Kanadi osjećaju bliže svojoj djeci uslijed karantene, izvještava Good News Network. Istraživanje je provedeno inicijativom neprofitne organizacije “Canadian Men’s Health foundation” (CHMF) koja je u prvoj anketi ispitala 1,019 očeva u Kanadi o utjecaju karantene zbog pandemije koronavirusa na njihovu očinsku ulogu.

“Iako su se mnoge obitelji suočile s brojnim stresorima i izazovima zbog COVID-19, prepoznajemo kako je očevima pružena posebna prilika da uspore ritam i povežu se sa svojom djecom”, poručio je kanadski ministar zdravstva Adrian Dix u priopćenju koje je izdalo CHMF. Nadodao je kako “mnogi roditelji rade puno radno vrijeme i putuju te kada se to vrijeme oduzme imaju više prilika za zajedništvo kao što su planinarenje ili loptanje. Zdravlje muškaraca je podložno njihovoj okolini te fizička aktivnost s djecom je mala stvar koja čini veliku razliku. Od ove pandemije možemo naučiti puno više nego što smo očekivali”, piše HKM.

Prema istraživanju, skoro dvije trećine ispitanika je tvrdilo kako se puno više druži sa svojom djecom za vrijeme karantene, a gotovo pola njih planira to nastaviti nakon ublažavanja mjera u Kanadi. Isto tako 56% očeva tvrdi da su češće savjetovali svoju djecu, dok je 46% reklo kako planira s time nastaviti.

“Ne radim od ožujka te je bilo stresno, no dobra strana je da sam imao priliku provesti puno više vremena sa svojim kćerima”, rekao je za CHMF otac Dal Watson. “Profesionalni sam kuhar i proveo sam vrijeme u kuhinji učeći svoje kćeri kako kuhati. Također jedemo zajedno kao obitelj, što je nešto što se nije često događalo dok sam radio. Zahvalan sam za dodatno vrijeme koje ima sa svojom obitelji”.

Nick Black, pripadnik Intensions Consulting koja je provela istraživanje u ime CHMF-a tvrdi kako veća uključenost očeva u život djece može se izražavati na razne načine. Jedan vidljiv pokazatelj je da 64% očeva je tvrdilo kako češće jedu obroke sa svojom djecom. “Dijeliti obrok može pružiti ključnu priliku za obiteljsku povezanost. Postoje značajni dokazi koji pokazuju da zajedničko blagovanje može imati  pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje djece, na njihove nutritivne odabire, školski uspjeh i čak može smanjiti slučajeve zloupotrebe droga i alkohola”.

Dodatno istraživanje na temelju podataka CHMF-a je provela “The Men’s Initiative” (TMI) koja djeluje u sklopu sveučilišta “University of British Columbia” u Kanadi, poručuje The Good News Network. TMI je okupila 45 očeva virtualnim putem kako bi održali fokus grupu te su mnogi sudionici istaknuli kako je njihov život prije pandemije bio prilično kaotičan zbog prezaposlenosti i usredotočenosti na duge radne dane koje su se sastojali od putovanja, usputnih obroka i briga o dječjim rasporedima. S obzirom na izvannastavne aktivnosti i društvene obaveze, članovi obitelji su paralelno proživljavali svoje živote.

Daljnjim razvojem situacije vezano uz pandemiju istaknuli su kako su očevi izrazili zabrinutost hoće li biti tenzija kada se život vrati na “staru normalu” te su izrazili želju za “novim normalnim” u budućnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkm