Julka šnite – odličan kolač koji su rado pekle i još uvijek peku naše mame i bake

kolač
Foto: Slatki svijet

Odličan kolač koji su rado pekle i još uvijek peku naše mame i bake! Provjerite jednostavan recept za kremastu pitu s orasima i korama od lisnatog tijesta, prenosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Biskvit s orasima
5 jaja
200 g šećera
5 žlica tople vode
5 žlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha

Bijela krema
500 ml mlijeka
3 vanilin-šećera
6 žlica oštrog brašna
250 g margarina sobne temperature
200 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka limuna

Ostalo
500 g lisnatog tijesta (2 x 250 g)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Lisnato tijesto odledite pa svaki dio tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje (cca 30×30 cm).
Jedan dio lisnatog tijesta ispecite do kraja, taj dio ćete poslije staviti na vrh kolača. Drugi dio tijesta ispecite do pola. Na taj dio lisnatog tijesta izlijte biskvitnu smjesu od oraha. Lisnato tijesto prije pečenja izbodite vilicom na nekoliko mjesta da se tijekom pečenja ne bi jako napuhnulo.

Za pripremu biskvita bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vodu i promiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i orahe. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka pa kuhačom lagano sjedinite sve sastojke.

Pripremljenu smjesu izlijte na do pola pečeno lisnato tijesto i pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu kreme brašno i šećer razmutite u malo mlijeka, dodajte ostatku mlijeka koji ste zagrijali do vrenja pa kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite da se ohladi (površinu kreme prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica).

Ohlađenoj kremi dodajte margarin sobne temperature, šećer u prahu i limunov sok pa sve dobro izmiksajte.

Kremu premažite preko ohlađenog biskvita pa prekrijte kolač korom od lisnatog tijesta koju ste prije ispekli. Po želji kolač možete posipati šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatki savjet

Julka šnite možete pripremiti na još jedan način!

Zasebno ispecite biskvit od oraha i obje kore lisnatog tijesta. Kada se biskvit i kore ohlade, slažite kolač. Prvu koru lisnatog tijesta premažite polovicom kreme, zatim stavite biskvit od oraha. Premažite kolač ostatkom kreme a na vrh stavite drugu koru lisnatog tijesta. Kolač ohladite i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.