Kako moliti krunicu sa svojom djecom? Sedam savjeta za roditelje

Foto: Getty Images

Iako nije uvijek lako pronaći vremena, evo sedam savjeta roditeljima kako moliti krunicu sa svojim najmanjima.

Kada imate djecu, pogotovo mlađu, teško je pronaći priliku da se svi zajedno saberete i uspijete moliti pola sata, dvadeset minuta, koliko traje krunica. Međutim, bračni par Drew i Katie Taylor objašnjavaju kako molitva krunice u obitelji je milost i vrijeme prihvaćanja, kako oni nazivaju, “radosnog kaosa”. Evo sedam savjeta koji oni nude roditeljima:

1. Maleni koraci za malenu dječicu

Savjetuju roditeljima da najprije krenu moliti s djecom osnovne molitve koje čine krunicu – Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu – zasebno. Zatim, mogu krenuti s jednom deseticom itd. Ne treba zahtijevati od djece više pažnje nego što ona nužno mogu dati.

2. Interaktivnost

Drew i Katie svjedoče kako su sa svojim sinom nacrtali krunicu te za svaku “Zdravomariju” stavili jagodu koju bi on mogao pojesti. Ta je prilika omogućila veći angažman njihova sina. Ponekad bi slagali i krunicu zajedno od lego kockica. Katkad se usredotočuju na aspekt igre, dok drugi put nastoje uvesti meditativniju atmosferu tako da dijete upoznaju s blagoslovljenom vodom ili gregorijanskim koralom za vrijeme molitve krunice. Naglašavaju kako je bitno biti fleksibilan i prihvaćati različite tehnike i raspoloženja svojeg djeteta za molitvu.

3. Pronaći vrijeme

Kako kažu Drew i Katie, ako niste unaprijed odredili vrijeme za molitvu krunice, veća je vjerojatnost da molitve neće ni biti. Najbolje je povezati molitvu uz neku stalnu aktivnost u životu djece – kao što je to vrijeme ručka ili popodnevnog obroka. Djeca se tako mogu oslanjati i rasti u rutini.

4. Dopustiti promjene

Unatoč tomu što je rutina korisna, bračni par Taylor ističe važnost prilagođavanja. Ponekad će dijete imati više pažnje, a ponekad manje. U tim im se trenucima pokazalo plodonosnim uvesti “nešto novo” u njihov uobičajen način molitve – molitva uz snimku krunice, uvođenje pjesama, pjevanje Zdravomarije… Ako bi djeca bila nemirna, pokušali bi umjesto molitve za vrijeme, nakon ili prije obroka, otići u šetnju gdje bi djeca mogla trčati, skakati – i za to vrijeme moliti.

5. Slušanje krunice

Kao što su već napomenuli, s djecom je teško imati miran trenutak. Stoga kao roditelji ponekad treba prihvatiti i samo slušanje krunice. Dok se voze u autu ili čiste kuću slušaju snimku krunice. Na taj način je dijete izloženo i upoznato s molitvom, čak i ako se ne može u potpunosti usredotočiti.

6. Znati koji je cilj

Cilj krunice je najprije približavanje Kristu i molitva za zagovor naše Nebeske majke. Čak i ako se stvari ne odvijaju po planu, ponekad to treba jednostavno prihvatiti umjesto toga da silimo djecu da izmole deseticu do kraja. Na taj ćemo način izbjeći to da krunica postane puki “zadatak”. Ponekad je bolje usredotočiti se na razgovor o jednome od otajstava umjesto recitiranja. Ako se djeca zaista ne mogu usredotočiti do kraja, treba procijeniti je li plodonosnije dopustiti da se igraju dok roditelji izmole do kraja, ili se kasnije vratiti molitvi. Neki su dani jednostavno bolji od drugih. Samo zato što vam je teško moliti s djecom ne znači da ste zakazali kao roditelji.

7. Biti primjer

Iako je većina savjeta usmjerena na roditelje s manjom djecom, ovaj savjet vrijedi i za one s tinejdžerima. Roditeljeva posvećenost krunici rađa i posvećenost djeteta krunici. Za stariju djecu je svjedočanstvo intrigantno, zanimljivo, te će puno prije krenuti tim putem ako smo mi sami vjerodostojni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr