Kako utješiti dijete nakon smrti kućnog ljubimca?

Foto: GettyImages

Znanstveno je potvrđeno da tuga zbog smrti psa može biti jednako bolna kao i smrt bliske osobe.

S našim ljubimcima razvijamo jaku vezu, uvijek nam mogu izmamiti osmijeh na lice, pa čak i u najtežim trenucima. I uvijek su tu.

Za dijete koje se prvi put susreće s pojmom smrti, smrt kućnog ljubimca može biti pravi šok.

Iako djecu ne možemo zaštititi od činjenice da njihovog najdražeg ljubimca više nema, možemo im pomoći načinom na koji ćemo im reći tu tužnu vijest i načinom na koji ćemo ih utješiti i podržati u njihovom tugovanju. Težina reakcije ovisit će i o tome koliko je ljubimac bio važan dio vašeg života, radi li se o ribici koju je dijete svaki dan imalo naviku gledati kod hranjenja, ali inače joj nije posvećivalo previše pozornosti ili o psu koji je cijeli dan bio uz dijete pa budite unaprijed spremni u slučaju takvog događaja posvetiti primjerenu količinu pažnje i vremena.

Djeca tek oko devete godine mogu u potpunosti shvatiti da je smrt nepromjenjivo stanje

Bez obzira na vrstu ljubimca, ako on ugine, dijete treba utjehu, ljubav i podršku.

Djetetova će reakcija ovisiti o njegovu uzrastu i razvojnoj fazi.

Djeca između treće i pete godine na smrt gledaju kao na nešto što je prolazno i možda se može promijeniti. Između šeste i osme godine djeca počinju imati realnije poimanje prirode i posljedica smrti, no tek oko devete godine mogu u potpunosti shvatiti da je smrt nepromjenjivo stanje. Zbog toga vrlo maloj djeci nakon smrti ljubimca treba reći da se on prestao kretati, da više ne čuje i ne vidi i da se više neće probuditi. Možda ćete im morati to ponoviti više puta dok ne prihvate.

Više je načina na koji možete djetetu reći da je ljubimac uginuo. Važno je da to učinite umirujućim glasom, da ga držite za ruku ili stavite ruku na rame i kažete mu to što je nježnije moguće. Također je važno da ne lažete djetetu o smrti ljubimca govoreći na primjer da je pobjegao. Pokušavajući zaštititi dijete s nejasnim ili netočnim informacijama može ga još više frustrirati i zbuniti, a što je najgore, izgubit ćete njegovo povjerenje.

Ako je ljubimac bolestan ili umire, provedite neko vrijeme razgovarajući s djetetom o njegovim osjećajima. Postoji li mogućnost, dobro je da dijete ima mogućnost oprostiti se s ljubimcem prije nego umre. Roditelji mogu biti model koji će dijete oponašati pokazujući svoje osjećaje vezane uz to što se događa. Neka vaše dijete nauči da je normalno da mu ljubimac nedostaje i potaknite ga da vam se obrati s pitanjima ili da traži da ga utješite i zagrlite, savjetuju roditelji.hr.

Tugovanje ne možemo požuriti

Nemojte požurivati dijete rečenicama tipa „Nabavit ćemo novog psa“ i ako razmišljate o nabavci novog ljubimca, nemojte ga pokušati odabrati kao zamjenu za prošlog ljubimca već dobro razmislite o dobi djece, trenutnim životnim okolnostima i obavezama i pričekajte neko vrijeme kako bi novi ljubimac došao u trenutku kad je dijete završilo s tugovanjem zbog gubitka.

Također mu pomozite da ne osjeća krivnju zbog toga.

Smrt kućnog ljubimca može podsjetiti dijete na neke prijašnje gubitke s kojima se već susrelo ili uznemirujuće događaje. Djetetu koje je preplavljeno tugom i ne može normalno funkcionirati može pomoći i stručna pomoć dječjeg psihologa i roditelji trebaju i tu mogućnost uzeti u obzir kako bi mu pomogli što je više moguće. U svakom slučaju imajte razumijevanje za djetetove potrebe da izrazi svoje osjećaje i pomiri se s gubitkom i nemojte ga u tome ubrzavati, sprječavati ili čak omalovažavati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr