Ako ove godine želite izbjeći posljedice neumjerenosti za blagdanskim stolom, dovoljno je unijeti male preinake u prehrani.
Uz puricu ili pečenje servirajte povrće
Neizostavni blagdanski objed i popularna je purica s mlincima. Meso puretine odličan je izvor visokovrijednih proteina, kaže Krstev Barać, a u usporedbi s crvenim mesom ima relativno skroman sadržaj zasićenih masti koje nepovoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Puretina, sama po sebi, ne obiluje kalorijama, no njenu će kalorijsku vrijednost povećati razni prilozi, umaci, ali i nadjevi kojima se ona nerijetko puni. Tako primjerice omiljeni mlinci u masnoći u kojoj se purica pekla čine ukupan zbroj unesenih kalorija i masti znatno većim, pridonoseći kumuliranju masnog tkiva.
Stoga ove godine budite mudri i umjesto mlinaca uz puricu servirajte povrće. Brokula, cvjetača, mahune ili prokulice pripremljeni na pari ili na lešo upotpunit će obrok bez suvišnih kalorija.