Neodoljiva savijača s makom, jabukama i višnjama

Foto: Slatki svijet

Volite li savijače? Ja ih obožavam, osobito u hladnim, jesenskim i zimskim danima kada stignu na stol onako mirisne i vruće! Ova je s makom, jabukama i višnjama i od srca ju preporučujem!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept nam donosi Slatki svijet.

Sastojci

Smjesa od maka i jabuka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

200 g mljevenog maka
5 žlica šećera
2 žličice cimeta
2 srednje velike jabuke
200 ml mlijeka

Nadjev od višanja

350 g višanja
1 vanilin šećer
2 ravne žlice gustina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premaz za kore

100 g maslaca
100 ml mlijeka

Ostalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 g listova za savijače (12 kom)

Priprema

Za pripremu premaza maslac i mlijeko zagrijte na laganoj vatri, tek toliko da se maslac otopi.

Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte do vrenja pa njime prelijte mak kojeg ste pomiješali sa šećerom i cimetom. Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte krupno naribane jabuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnje ili trešnje, ovisno što imate i volite, pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.

Za svaku savijaču potrebne su vam tri kore. Prvu koru premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka. Na nju stavite drugu koru, također ju premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka i prekrijte trećom korom. Na treću koru, preko 2/3 površine kore, stavite nadjev od maka i jabuka, Po maku posipajte malo višanja, odnosno trešnja pa lijepo umotajte kore u savijaču. Savijače slažite jednu do druge na namašćen lim. Isto ponovite s ostatkom sastojaka, ukupno će te dobiti četiri savijače.

Savijače prije pečenja premažite s ostatkom mješavine maslaca i mlijeka i posipajte s jednim vanilin šećerom. Savijaču pecite 20-25 minuta na 180°C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Savijaču poslužite toplu ili hladnu, a po želji ju možete posipati šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.