Teško je zamisliti blagdanski stol bez omiljenih kolača od dizanog tijesta koje su pripremale i naše bake. Jedna od njih je svakako makovnjača koju može napraviti svatko, pa čak i ako ste početnik u kuhinji. Isprobajte jednostavan recept u susret uskrsnim blagdanima.
Sastojci
Tijesto:
- 1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
- 500 g glatkog brašna
- 2 žumanjka
- 2 dl mlijeka
- 100 g maslaca ili margarina
- 100 g šećera
- sol
Nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 1 dl mlijeka
- 250 g šećera
- 100 g grožđica
- malo cimeta
Postupak pripreme
Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu. Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice.
Ostaviti ga da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljeveni mak ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, cimet, limunovu koricu i po želji grožđice.
Ostaviti da se ohladi. Tijesto lagano premijesiti i razvaljajti u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od maka. Makovnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja makovnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju.
Prije stavljanja u pećnicu, makovnjaču premazati bjelanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180°C, prenosi Recepti.hr