Prerano rođena beba, koja je održavana na životu u omotu od mjehurića, sada je sretno dijete

dijete
Foto: Depositphotos

Beba nedonošče rođeno sa samo 25 tjedana i toliko krhko da ga je trebalo staviti u omot od mjehurića kako bi bilo na sigurnom i toplom, sada je sretno, zdravo jednogodišnje dijete. – donosi RightToLife.

Larenz Carr rođen je u listopadu 2019. u 25. tjednu trudnoće, samo tjedan dana nakon
zakonskog ograničenja pobačaja u Velikoj Britaniji za bebe bez invaliditeta. Bio je to težak porođaj i ponekad su se njegovi roditelji bojali da neće preživjeti.

Liječnici su prvi put primijetili problem kada je njegova majka, Vickie Carr, imala rutinski
pregled u 20. tjednu trudnoće i otkrili da njezin sin ne raste. Samo tjedan dana kasnije, nakon što se Vickie vratila s glavoboljom, rečeno joj je da će morati ostati u bolnici i da će joj se sin možda prerano roditi.

Izjavila je: „Rekli su mi kako žele zadržati moje dijete u trbuhu što je dulje moguće. Bilo je zastrašujuće, nisam imala pojma hoće li moj sinčić preživjeti“.

> Očajni roditelji: Na naše palčiće – nedonoščad – država gleda samo kroz trošak

> Dobra vijest: Porasla stopa preživljavanja prerano rođenih beba

> Rijedak slučaj u Italiji: Dječak rođen dva mjeseca nakon svog brata blizanca

Stvari su se pogoršale kad su tijekom 25. tjedna trudnoće liječnici shvatili da Vickiena posteljica ne funkcionira kako treba i potom su je odvezli na hitni carski rez.

Mali Larenz težio je manje od pola kile kad se rodio, a njegova mama je rekla: „Bio je iste veličine kao moja ruka i tako proziran“.

„Izgledao je sav sjajan, kao da je prekriven uljem“.

Larenz je u početku bio stavljen u sendvič vrećicu koja je djelovala kao imitacija majčine utrobe. Nakon što je stavljen u inkubator, prekriven je omotom od mjehurića. Sljedećih je pet mjeseci proveo u inkubatoru prije nego što je bio dovoljno zdrav da ga pošalju kući.

Njegova je mama rekla: „Nevjerojatno je da mu ništa loše nije dogodilo i da je došao kući živ i zdrav“.

Njegov tata, Rohan, dodao je: „Kad sam prvi put vidio Larenza, bio sam toliko uplašen i zabrinut što će biti s njim“.

„Nikada nisam vidio tako malu bebu. Bili smo tako sretni što je živ i nevjerojatno je vidjeti kako sada napreduje. On je naše malo čudo”.

Rođeni prije zakonske granice za pobačaj

Sve je češće da bebe rođene prije zakonske granice za pobačaj u Velikoj Britaniji prežive. U listopadu prošle godine u Škotskoj se rodilo još jedno nedonošče gotovo 2 tjedna ispod granice za pobačaj. Sofia Viktoria Birina imala je samo 500 g, no do veljače ove godine bila je dovoljno zdrava da je pošalju kući k roditeljima.

Mali Larenz i mala Sofia nisu jedina djeca koja se prerano rođena i preživjela. Studija
objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association u listopadu 2019. pratila je 2,56 milijuna beba rođenih u Švedskoj između 1973. i 1997. godine, od kojih je oko šest posto rođeno prije vremena.

Istraživači su usporedili zdravstvene podatke o nedonoščadi s djecom rođenom u terminu. Otkrili su da 55% nedonoščadi do rane odrasle dobi nije imalo ozbiljnih kroničnih, fizičkih ili mentalnih problema, u usporedbi sa 63% djece rođene u terminu.

Osim toga, sa svakim desetljećem izgledi za da će prerano rođena beba doživjeti odraslu dob poboljšavali su se s otprilike 91% beba rođenih 1970 -ih na oko 96% onih rođenih 1990 -ih.

Glasnogovornica pro-life organizacije Right To Life iz Ujedinjenog Kraljevstva, Catherine
Robinson, rekla je: „Ove divne priče o prerano rođenim bebama koje će preživjeti postaju gotovo uobičajene. Koliko će vremena trebati našim zakonodavcima da preispitaju naše okrutne zakone o pobačaju koji dopuštaju pobačaj čak i nakon točke u kojoj bebe mogu preživjeti izvan maternice? ”

„Naravno, bebe koje ne mogu preživjeti izvan maternice imaju isto dostojanstvo i vrijednost kao i bebe koje to mogu, a ni njihov život ne bi trebao biti okončan. No, činjenica da će sve više nedonoščadi preživljavati potkopava jedan od glavnih argumenata za naš trenutni zakon o pobačaju”.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr