Probajte ukusan kolač od griza, oraha i višanja sa sočnom čokoladnom glazurom

Foto: slatkisvijet.com

Idealna poslastica uz šalicu omiljenog, toplog napitka, zato svakako isprobajte ovu sočnu i ukusnu kombinaciju griza, oraha i višanja. Ukusan recept prenosimo sa portala Slatki svijet.

Smjesa za kolač
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • naribana korica ½ limuna
  • 1 žličica cimeta
  • 220 g griza
  • 80 g mljevenih oraha
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • ½ praška za pecivo
  • 200 g višanja + 1 ravna žlica glatkog brašna
Čokoladna glazura
  • 100 g mliječne čokolade
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml slatkog vrhnja

Priprema
Bjelanjcima dodajte malo soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.

Žutanjke izmiksajte sa šećerom i malo ulja pa dodajte ostatak ulja i mlijeko. Dodajte naribanu limunovu koricu, griz, brašno, mljevene orahe, cimet i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Višnje pomiješajte s 1 ravnom žlicom brašna pa i njih umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u duguljasti kalup kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Pečeni kolač ostavite neka se hladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje.

Ohlađeni kolač premažite čokoladnom glazurom pa ukrasite višnjama i naribanom čokoladom. Za pripremu glazure čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri pa ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com