Probajte ukusan kolač od griza, oraha i višanja sa sočnom čokoladnom glazurom

Foto: slatkisvijet.com

Idealna poslastica uz šalicu omiljenog, toplog napitka, zato svakako isprobajte ovu sočnu i ukusnu kombinaciju griza, oraha i višanja. Ukusan recept prenosimo sa portala Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smjesa za kolač
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • naribana korica ½ limuna
  • 1 žličica cimeta
  • 220 g griza
  • 80 g mljevenih oraha
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • ½ praška za pecivo
  • 200 g višanja + 1 ravna žlica glatkog brašna
Čokoladna glazura
  • 100 g mliječne čokolade
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml slatkog vrhnja

Priprema
Bjelanjcima dodajte malo soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.

Žutanjke izmiksajte sa šećerom i malo ulja pa dodajte ostatak ulja i mlijeko. Dodajte naribanu limunovu koricu, griz, brašno, mljevene orahe, cimet i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Višnje pomiješajte s 1 ravnom žlicom brašna pa i njih umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u duguljasti kalup kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečeni kolač ostavite neka se hladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje.

Ohlađeni kolač premažite čokoladnom glazurom pa ukrasite višnjama i naribanom čokoladom. Za pripremu glazure čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri pa ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.