Jednostavan recept za mekane i sočne Tulumbe koje se tope u ustima donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Smjesa za tijesto
600 ml mlijeka
100 ml ulja
300 g glatkog brašna
4 jaja
Agda
1 l vode
500 g šećera
1 manji limun
Priprema
Najprije skuhajte agdu. Agdu je najbolje pripremiti dan prije tako da se dobro ohladi.
Vodu, šećer i limun izrezan na kolutiće prokuhate tako da se sav šećer otopi. Ostavite agdu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim hu spremite u hladnjak.
Za pripremu tijesta mlijeko, ulje i vanilin šećer zagrije do vrenja pa maknite s vatre. Odmah dodaje brašno. Brašno dodajte malo po malo, miksajući smjesu cijelo vrijeme na laganoj brzini.
Ostavite smjesu da se ohladi. Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja jaja smjesu dobro izmiksajte.
Pripremljenu smjesu stavljajte u kalup za tulumbe ili kao ja u čvrstu slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom za dekoraciju.
Lonac u kojem će te peći tulumbe ulijte veću količinu ulja, kao kada pečete krafne ili fritule. Tulumbe istiskujte direktno u zagrijano ulje, nožem ih režite na duljinu cca 7 cm. Tulumbe pržite na lagnoj vatri 2-3 minute dok ne poprime zlatno žutu boju.
Pečene tulumbe izvadite papirnati ručnik samo na kratko da se ocijedi masnoća, a zatim ih odmah stavite u ranije pripremljenu i dobro rashlađenu agdu.
Ostavite tulumbe nekoliko minuta u agdi da upiju tekućinu, a zatim ih slažite u drugu posudu.
Nastavite tako dok ne potrošite svu smjesu za tulumbe.
Tulumbe spremite u hladnjak kako bi se dobro rashladile prije posluživanja. Višak agde također spremite u hladnjak i poslužite s rashlađenim tulumbama.