Važnost uspavanki: Tajna lakšeg umirivanja i uvod u govor

Foto: GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Diljem svijeta roditelji svoje bebe uspavljuju pjevajući. Pjevanje uspavanki uz nježno ljuljanje djeluje umirujuće na tek rođenu bebu, jer podsjeća na kretanje u maternici. Osim toga, znanstvenici su utvrdili da pjevanje i pričanje od prvih mjeseci bebinog života djeluje pozitivno na razvoj mozga i govora kod novorođenčadi.

Pjesmice koje pjevaju ili čitaju majka ili otac i pri tome često djecu drže u zagrljaju, automatski aktiviraju bebin mozak koji s vremenom zvukove povezuje u riječi, a potom riječi počinju dobivati značenje. Roditeljska blizina i vibracije tijela prilikom govora ili pjevanja umirit će bebu prije spavanja te će lakše utonuti u san.

Psiholozi: Uspavanke su važne za razvoj djeteta

Britanska psihologinja Sally Goddard Blythe u svojoj knjizi “Genijalnost prirodnog odrastanja” bavila se upravo uspavankama. Ističe kako se pjevanjem, bebe priprema na jezik te da su jednostavni nježni tekstovi koje majke pjevuše uvod u govor.

Pjevanje uspavanki bebama spontani je čin, a prvi pisani trag o uspavankama star je čak četiri tisuće godina. Radi se o uspavanki zapisanoj na kamenoj ploči iz Babilona o čemu je izvijestio britanski BBC.

Glazbenica Zoe Palmer u londonskoj bolnici pokrenula projekt “Uspavanka” te proučavala što svojoj djeci pjevaju mame koje su u London došle iz drugih dijelova svijeta. Došla je do zaključka da žene bez obzira na svoje podrijetlo koriste iste tonove i pjevaju uspavanke bebama na isti način. Ritam uspavanki također je jednak, radi se o tročetvrtinskoj mjeri, a ritam prati poznato ljuljanje.

Osim što dijete uz uspavanku lakše utone u san, pjevanje s djetetom učinkovit je način učenja novih riječi i zvukova, kaže i Colwyn Trevarthen, profesor dječje psihologije na Sveučilištu u Edinburghu i potpredsjednik Britanske udruge za rano obrazovanje.

Ujedno maženje i ljuljanje uz nježno pjevanje pomaže stvaranju čvršće veze između roditelja i djeteta. Znanstvenici preporučuju majkama pjevanje još za vrijeme trudnoće, jer beba može čuti zvukove već oko 24. tjedna trudnoće.

Koje su najpoznatije hrvatske uspavanke otkrijte na Frendica.Online!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr