(VIDEO) Dubrovačka ‘pengana’ jaja: Znate li ukrasiti jaja u ovoj prekrasnoj tradicijskoj tehnici?

Foto: Snimka zaslona

“Pengana jaja” posebnost su dubrovačkog kraja.

Bojanje jaja, kao simbola života, najpoznatiji je uskrsni običaj koji je duboko ukorijenjen i u hrvatskoj tradiciji.

(FOTO, VIDEO) Jeste li se pripremili za Uskrs? – pročitajte koji su sve tradicijski običaji i kako prigodno ukrasiti dom

“Pengana jaja” karakteristika su dubrovačkog kraja. Riječ je o bojanju tzv. batik-tehnikom kojom se na Dalekom istoku ukrašavaju tkanine. U dubrovačkom kraju, a naročito u Konavlima i Primorju pengaju se uskršnja jaja.

Kako se “pengaju” jaja?

Za penganje jaja potreban je pravi pčelinji vosak i posudica u kojoj ga otopite, “penica”,  boja, jaja, strpljenje i mirna ruka.

Penica se napravi tako da se glavičasta iglica zabode u komadić lozova ili lovorova drveta (ili u drvenu olovku).

Vosak se treba zagrijati dok se ne rastopi. On treba stalno biti u tekućem stanju. Brzim pokretima “penica” se umače u vosak, a potom nanosi na jaje.

Potrebno je biti dovoljno brz kako bi se vosak nanio na jaje dok je još vruć. Zato su i dekoracije na jajetu izrađene od sitnih, brzih poteza. Najčešći motivi penganja su zvjezdice, križevi, lepezice, kapljice i sl. Također, na njih su se upisivali i različiti natpisi.

Jaja ispisana voskom stavljaju se u vodu sa bojom. U Dubrovačkom kraju jaja su se uvijek bojala u crvenu boju dobivenu od ljuske luka.

Nakon što se stave u vodu s bojom, jaja se lagano zagrijavaju sve dok se vosak ne otopi, sklizne sa jaja i ostavi trag u obliku kojeg je “napengan”.

Neki od čestih natpisa na jajima su, primjerice, ovi:

 “Ovo jaje srca dva, tebe volim ja”;
 “Ovo jaje na dar ide da ga crne oči vide”
 “Ovo jaje sretna šara, draga mi ga ruka dala”;

ili jednostavno

 “Sretan Uskrs”

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr