Za hladne dane: Kolač od dizanog tijesta s čokoladom i lješnjacima

Foto: Slatki svijet

Čokoladna Babka popularan je pleteni kolač od dizanog tijesta kojeg mnogi rado pripremaju, osobito u hladnijim danima. Isprobajte recept za ovu Babku punjenu čokoladom, lješnjacima i cimetom te razveselite sebe i svoje ukućane, piše Slatki svijet.

Sastojci

Dizano tijesto
1 paketić suhog kvasca
50 ml + 100 ml toplog mlijeka
450 g + 50 g glatkog brašna
80 g + 1 žlica šećera
prstohvat soli
3 jaja
120 g maslaca

Nadjev od čokolade i lješnjaka
150 g smeđeg šećera
80 g čokolade
100 g maslaca
2 žličice kakaa u prahu
1 žličica cimeta
150 g tostiranih lješnjaka

Glazura
20 g maslaca
2 žlice smeđeg šećera
30 g meda
2 žlice tostiranih lješnjaka

Priprema

Suhi kvasac pomiješajte s 1 žlicom šećera, 50 g brašna i 100 ml mlijeka pa ostavite 15 minuta na toplom mjestu da se zapjeni.

Cijelu količinu lješnjaka tostirajte, uklonite im kožicu koliko god je to moguće i ostavite da se ohlade. Veći dio lješnjaka (150 g) sameljite, a ostatak (50g) sitno nasjeckajte.

U veću zdjelu stavite brašno, šećer, razmućena jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol i pripremljeni kvas pa spiralnim nastavcima za miksanje izradite tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen.

Kada tijesto dobije na volumenu premijesite ga pa razvaljajte u oblik dugačkog pravokutnika. Premažite tijesto pripremljenim nadjevom, zarolajte i pažljivo prerežite po dužini.

Dok tijesto miruje, pripremite punjenje. Maslac, čokoladu i smeđi šećer otopite na laganoj vatri. Maknite s vatre pa dodajte kakao, cimet i mljevene lješnjake koje ste prethodno tostirali.

Pažljivo omotajte oba komada tijesta u oblik pletenice tako da izrezani dio tijesta na kojem je vidljivo punjenje bude uvijek okrenuto prema gore. Babku premjestite u duguljasti kalup za pečenje kojeg ste prethodno namastili. Prekrijte kalup čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto sat i pol na toplome da dobije na volumenu.

Babku pecite cca 30 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja pripremite preljev – maslac i smeđi šećer otopite na laganoj vatri pa dodajte med. Vruću, tek pečenu Babku premažite ovim sirupom i posipajte nasjeckanim lješnjacima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com