Slovački novinar: Fica je ustrijelio član oporbene stranke

Fico
Foto: FaH

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica u mjestu Handlovu zaprepastio je Europu. U njega je pucao politički protivnik, a slovački novinar Robert Matejovic rekao je za HRT da se radi o članu oporbene stranke Progresivna Slovačka. Osvrnuo se na izvještavanje hrvatskih medija o slovačkoj vladi ističući kako nije zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon višesatne operacije premijer Fico je u stabilnom stanju i probudio iz kome. Matejovic je rekao da su dva metka oštetila trbušnu šupljinu, jedan je metak završio u kosti kuka, a četvrti je metak ozlijedio rame. Život mu trenutno nije ugrožen.

Atentator, slovački književnik koji je ispalio pet hitaca u premijera, odmah je uhićen. Kao razlog navodi se političko neslaganje i nesnošljivost prema premijeru Ficu.

“Atentator je pjesnik i svi koji ga znaju govore kako je moguće da ima psihičke bolesti jer je jako frustriran. Imam informacije i da je član oporbene stranke Progresivna Slovačka (socijalno-liberalna stranka)”, kazao je Matejovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pojačala i mjere osiguranja zgrade parlamenta i svih državnih dužnosnika.

Naglašava kako je oporba željela organizirati u Bratislavi prosvjed protiv vlade, ali ga je otkazala nakon atentata.

>Slovački premijer van životne opasnosti nakon atentata

“Nekoliko liberalnih medija kazalo je da je atentat rezultat političke mržnje i izborne kampanje u Slovačkoj”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fico želi suverenu vanjsku politiku”

Ističe kako nije zadovoljan pisanjem medija u Hrvatskoj što se tiče vlade u Slovačkoj.

“Piše se da je Fico proruski, populistički i kontroverzni političar. On je vrlo popularan u Slovačkoj, socijaldemokrat je i on želi suverenu vanjsku politiku”, poručuje Matejovic.

>Brojne reakcije iz Europe na napad na slovačkog premijera

Fico je nakon formiranja Vlade povlačio radikalne poteze – raspustio je vodstvo javne televizije u državi optužujući javni servis da podržava oporbu, ukinuo je i ured EPPO-a jer je politički obojen i pristran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matejovic govori kako priča o javnoj televiziji još nije završena i čeka se novi zakon, a što se tiče EPPO-a to pitanje rješava ustavni sud.

>Nastavlja se niz reakcija na napad na slovačkog premijera: Stanje mu je kritično

“Fico voli mir i od kada je došao na poziciju propagirao je europski projekt kao projekt mira. Sada ne možemo govoriti o tome da on voli Putina. On želi da birokracija u Bruxellesu ima mirni proces glede rata u Ukrajini”, naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.