Barnier poručio Londonu da mora popustiti, jer EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju

Foto: fah

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da bi britanska premijerka Theresa May trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, kako bi riješila zastoj u vezi predstojećeg izlaska iz Unije.

Barnier britanskim parlamentarcima: smislite alternativu kako ne bi izašli iz EU bez dogovora

Barnier je na novinskoj konferenciji u Luxembourgu rekao da je još preostalo “iznimno malo” vremena da se sklopi sporazum.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka.

EU poziva May da surađuje s laburističkom čelnikom Jeremyjem Corbynom kako bi se ratificirao sporazum o razdruživanju koji je dogovorila s Bruxellesom.

May će u pregovorima s Bruxellesom tražiti pragmatično rješenje za Brexit

Britanski zastupnici odbacili su u siječnju taj sporazum, usuglašen u studenom, pa zemlji prijeti kaotičan brexit bez sporazuma odnosno bez prijelaznog razdoblja koje bi trebalo ublažiti očekivane ekonomske posljedice.

“Smatram da je Corbynovo pismo zanimljivo po tonu i sadržaju”, rekao je Barnier, govoreći o njegovim prijedlozima za brexit. “Nešto moraju popustiti na britanskoj strani.”

Odgovarajući Corbynu, May je odbacila ideju carinske unije, istaknuvši da Britanija mora moći sklapati svoje vlastite trgovinske sporazume nakon brexita, kako je objavio njezin ured u nedjelju.

Barnier je kazao kako razumije da May ne želi odgađati brexit kako bi dobila više vremena za pregovore i ponovio da je kontroverzno rješenje za granicu na irskom otoku zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena.

“Ovo vrijeme koje preostaje iznimno je kratko”, rekao je Barnier na zajedničkoj konferenciji za novinare s luksemburškim premijerom Xavierom Batelom. “Sporazum o povlačenju koji smo dogovorili s vladom Therese May…. ostaje najbolji način da se osigura uredno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva.”

Irci zbog Brexita premijerki May najavljuju referendum o jedinstvu Irske: ‘Preostaje nam ta posljednja opcija’

Barnier, koji će se kasnije u ponedjeljak u Bruxellesu sastati s britanskim tajnikom za brexit Stephenom Barclayjem, rekao je da je na Londonu da razjasni što želi, s čime se složio i Bettel.

“Nikada nismo pozivali na Brexit, nikada nismo tražili Brexit”, rekao je Bettel. “Odgovornost za to je potekla u Londonu i i dalje je na Londonu.”

Barnier je ponovio da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego da bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon Brexita.

Arogantni ispad predsjednika Europskog vijeća Tuska: ‘Zagovornici Brexita zaslužuju posebno mjesto u paklu’

“Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina