Skandal: Bugarska potvrdila suradnju ugledne novinarke s komunističkim službama

Foto: fah

Bugarsko povjerenstvo zaduženo za otvaranje tajnih komunističkih arhiva agenata posjeduje izvješća agenata koji potvrđuju suradnju novinarke Julije Kristeve s tajnim službama i bit će objavljeni u petak, rekla je u četvrtak jedna članica povjerenstva.

“Povjerenstvo raspolaže originalnim dokumetnima i jednoglasno je izglasalo rezoluciju” kojom se francuska filozofkinja bugarskog podrijetla svrstava među suradnike komunističkih službi, izjavila je Ekaterina Bončeva, članica povjerenstva, prenosi AFP.

Dokumenti iz koji su izvedeni zaključci će biti objavljeni u petak. To su izvješća agenata službi, ali nije pronađen niti jedan rukopis Julie Kristeve.

Ugledna novinarka Julia Kristeva koja od 1966. živi u Francuskoj, u srijedu je zanijekala da je u vrijeme komunizma bila pripadnica bugarske obavještajne službe, u izjavi za francuski tjednik L’Obs koji tvrdi da je pronašao njezin dosje tajnog agenta.

Obveza provjere za sve rođene prije 1976.

L’Obs piše da je dosje izvađen iz arhiva jer je Kristeva htjela raditi za bugarski časopis “Literaturen Vestnik” zbog čega je morala proći provjeru koja je obvezna za sve novinare rođene prije 1976.

Časopis je na svojoj mrežnoj stranici objavio taj dokument u kojemu se navodi da je vrbovana u lipnju 1971. pod kodnim imenom Sabina i da je radila za komunistički režim.

Julia Kristeva je imigrirala u Francusku 1966. radi studija. Stekavši francusko državljanstvo udajom za pisca Philippea Sollersa, počela se baviti pisanjem djela s područja književnosti, psihoanalize, lingvistike i semiotike.

Što bi bilo i kako bi izgledala hrvatska novinarska scena kad bi se provjeravali svi novinari koji rade u medijima, a rođeni su prije 1976. godine? Bi li medijska scena u Hrvatskoj tada bila toliko slična totalitarnoj?

Ubojstva novinara koji se nisu slagali s komunističkim režimom

U knjizi Tihomira Dujmovića, naslova Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995. navedeni su podaci o stradanjima novinara.

Tihomir Dujmović: Moja knjiga daje odgovor na pitanje koje sam si tisuću puta postavio – kako to da nam mediji ovako izgledaju?

Pogrom koji su oni doživjeli nakon 1945. nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. Naime, komunističke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom. Manje od deset posto. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno vise novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno!

U drugom dijelu knjige analizira se novinarstvo u Hrvatskom proljeću i donosi se statistika pogroma 1972. Naime, nakon kraha Proljeća 50 novinara je sudski gonjeno, a na crnoj listi se našlo 170 ljudi. Dakle od 1945. do 1972. zabranjen je rad čak 501 novinaru!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv