Cerar: moja vlada ima pune ovlasti za tužbu protiv Hrvatske

Foto: fah

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da njegova tehnička vlada ima sve ovlasti da podigne tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne presude o granici.

Janša demantirao Cerara da se sve stranke slažu da se ova tehnička Vlada bavi tužbom protiv Hrvatske zbog arbitraže

Ne vidim razloga zašto ova vlada ne bi mogla podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog prava jer još uvijek ima mandat za obavljanje tehničkih poslova, kazao je u srijedu Cerar novinarima u Bruxellesu pred početak summita članica NATO saveza.

Prema riječima Cerara – koji je reagirao na tvrdnju Janeza Janše, čelnika Slovenske demokratske stranke (SDS) i mogućeg mandatara da bi Cerar odluku o tome morao prepustiti idućoj vladi – iako njegova tehnička vlada više nema puni mandat ima sve ovlasti za tehničke poslove, pa i tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže jer ga je za to ovlastio parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Caratan: Granični spor između Slovenije i Hrvatske mogao bi završiti na margini ostavljen za neke buduće generacije

“Okolnosti govore da nema razloga da od toga odustanemo, ali pričekajmo što će pokazati rasprava na vladi”, kazao je Cerar.
On je ranije ovog tjedna kazao da će odluku o tužbi vlada vjerojatno donijeti u petak na redovnoj sjednici.

U izjavi nakon zatvorene rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku početkom ovog tjedna Cerar je kazao da je tužba stvar načela i da će Slovenija dokazivati da Hrvatska nepriznavanjem presude krši europsku pravnu stečevinu, ali je dopustio da bi Slovenija od tužbe mogla odustati ako Hrvatska promijeni gledanje na arbitražni proces i objavljenu presudu.

Izvor: Hina/sv