Caratan: Granični spor između Slovenije i Hrvatske mogao bi završiti na margini ostavljen za neke buduće generacije

Foto: snimka zaslona

Slovenska demokratska stranka (SDS) s Janezom Janšom osvojila je jučer na parlamentarnim izborima relativnu većinu. U parlament je uz SDS ušlo još osam stranaka što bi moglo otežati sastavljanje vlade.

Hoće li vladu sastavljati Janez Janša ili će priliku dobiti novo lice na političkoj sceni Marjan Šarec te kako će se to odraziti na odnose s Hrvatskom – pokušali su Otvorenom odgovoriti Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, politolog Branko Caratan, politički analitičar Davor Gjenero i urednik Mladine Robert Botteri.

Caratan je rekao da je prag za ulazak u slovenski parlament nizak – 4 posto. “Slovenija ima problem koji se može riješiti. Prag je nizak. Kad se smanjuje prag, povećava broj stranaka u parlamentu i to je šansa za male stranke da uđu. Slovenija ima neprekidno regrutiranje novih stranaka i raspad starih. Negativna posljedica je nestabilnost vlada. Teško formiranje vlade iz tako fragmentiranog parlamenta. Relativni pobjednik – Janez Janša treba imati u rukama 46 mandata. Ima tešku situaciju i već je najavio da vjerojatno neće uspjeti. Vrlo je vjerojatno da će palica prijeći sljedećem čovjeku koji može napraviti koaliciju od 5 stranaka. Hrvatski stranački sustav, ako ništa, ima stabilnost”, naglasio je.

Gjenero je rekao da se prema broju glasova koje je osvojio Janša vidi da je ostvario relativni neuspjeh. “On je osvojio bitno više glasova nego prije 4 godine, no bio je u zatvoru i velik dio biračkog tijela je bio rezigniran. Osvojio je 181 000 glasova, a četiri godine prije – 280 000. Vladu je vodio kao centrističku, a ne kao desnu. Tada je osvajao između 320 000 i 330 000 glasova. On je u ovom razdoblju političke radikalizacije koja se odvija zadnjih par godina izgubio dio suradnika, dio stranačke elite – ali je izgubio i dio biračkog tijela. Pritom je u zadnji tren preoteo dio glasača Demokršćanskoj Novoj Sloveniji. U svakom slučaju najveći gubitnik izbora je relativni pobjednik Janez Janša”, kazao je Gjenero.

“Nisu u pravu oni koji tvrde da je veliki gubitnik Miro Cerar. Upravo suprotno. On je na prošlim izborima dobio preko 300 000 glasova, ali to nije njegovo biračko tijelo, nego se strateški glasovalo za njega. No on nije imao konzistentno, čvrsto biračko tijelo, ali ga je sada stvorio. Sada ima oko 10%, oko 100 000 i tome dodajte 50 000 za drugu liberalno demokratsku stranku – Alenku Bratišek i vidjet ćete da je relativni pobjednik ovih izbora nekadašnji LDS. Taj liberalni blok počinje se rekuperirati, ojačavati. Veliki gubitnik je DeSUS gospodina Erjavca“, dodao je.

Botteri, urednik Mladine, smatra da je paleta različitih stranaka u parlamentu sjajan rezultat. Naglasio je da 6 ljevocentrističkih stranaka može sastaviti vladu koja može zagovarati interese ljudi. Za Janšu kaže da se svojom isključivošću u predizbornoj kampanji, kao i svime što je radio u prošlim vladama, doveo do toga da neće moći sastaviti vladu. “Vladu će sastaviti Šarec“, rekao je i dodao da su na ovim izborima birači zaista mogli izabrati stranku za koju će glasovati.

Bandov je na pitanje je li realno da će se sastaviti koalicija lijevog centra, rekao da su njihovi programi svi kompatibilni. Slovenija je proeuropsko društvo. “Ovo je bila reakcija na Janšinu kampanju, jer su mnogi izašli na izbore i glasovali protiv njega. Cerar, za razliku od ostalih stranaka, nije se potpuno ogradio od ulaska u koaliciju s Janšom, dao mu je mogućnost da promijeni retoriku i usmjeri se prema centru”, rekao je Bandov.

Gjenero je istaknuo da je Šarec centristički političar. “Poziciju gradonačelnika u Kalniku obnaša u koaliciji s Novom Slovenijom. On spada u centar političke arene. Ideja da bi Šarčevi zastupnici mogli preskakati Janši je nelogična jer se njegovoj stranci smiješi mandatarska pozicija. I nitko racionalan to neće napraviti. Imate tri snažne političke stranke centra – SNC, Bratušek i Šarca i jednu stranku desnog centra koja bježi od Janše prema centru – Nova Slovenija. Uz to uzmite manjine, umirovljenike i dobili ste centrističku vladu. S minimalnom marginom većine ali konzistentnu, vrijednosno homogenu koalicijsku većinu”, rekao je.

Botteri se nikako ne slaže s mogućnošću koalicije Cerara i Janše. Tijekom kampanje, kaže, bilo je “udaraca ispod pojasa” između njih dvojice. “Nagađanja dolaze iz medijskih krugova koji su bliže Janši, jer je on u jako lošem položaju, daleko od željene vlasti. Koalicija s Janšom značilo bi da je iznevjereno sve što je bilo obećano. Nama biračima puno je značilo – jesi li za Janšu ili ne”, naglasio je.

Bandov je na pitanje hoće li se Šarec snaći na premijerskoj poziciji, rekao da Slovenija voli nova politička lica. “Bitni su progresivni ljudi, Slovenci žele nove ideje. Njegova je retorika bila ohrabrujuća, nije radikalan, nije zatvarao vrata, osim Janši, što mu je osiguralo glasače”, kazao je Bandov i napominje da su u ljevocentrističkom centru razumni ljudi te da se mogu dogovoriti.

Caratan pak smatra da je Šarec bio neka mekša varijanta. “Dao je naslutiti da ne treba forsirati ovu implementaciju sporazuma. Rekao je i da žica nije baš primjerena te da bi se moglo pokušati dogovoriti o kopnenoj granici. Dao je neke izjave koje se malo razlikuju od izjava prethodnih premijera”, kazao je Caratan. “Većinski je stav da arbitražnu odluku treba provesti. No male odluke govore da bi se kasnije moglo ići na neke dogovore oko toga, ovisno o tome tko će biti u vladi. Ako u vladi bude netko tko bi kao Erjavec forsirao tvrdu liniju, onda od toga nema ništa”, istaknuo je.

Za hrvatsko-slovenske odnose bolje je probati sa Šarcom nego s Janšom, rekao je Botteri. Za Šarca kaže da je tolerantniji, za razliku od autoritarnog Janše, koji se odlično slaže s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Perspektivnijim za hrvatsko-slovenske odnose smatra da Šarec bude premijer. U vezi tužbe protiv Hrvatske rekao je da nova vlada neće mijenjati stav, ali isto tako da je puno bitnija suradnja koju nova vlada nosi.

“Elementarna komunikacija između ministarstava dviju država će postojati. Ako se uspostavi administracija s liberalnom retorikom, spor između dviju država prestat će biti tako “težak”. Žica između dviju država ovisi o tome što će se događati južno od Hrvatske, a ako Alemka Bratušek bude ministrica bit će riješeno i pitanje Ljubljanske banke“, dodao je Gjenero.

“Građani gaje simpatije, naše su kulture i narodi vrlo slični, međusobno se nadopunjujemo”, kaže Bandov. Naglasio je da arbitražni sporazum nije toliko nekvalitetan za RH i siguran je da bi nekoliko mudrih političara našlo rješenja koja bi bila povoljna za obje zemlje.

Caratan je rekao da koja god politika krenula u ublažavanje svoje pozicije, nosi vrlo veliki politički rizik. “Najvjerojatnije je da će to pitanje biti polako potiskivano na marginu i ostavljeno za neke druge generacije”, smatra.

Gjenero je rekao da će se Janša će se nakon ovih izbora naći u jako neugodnoj situaciji. “On kontrolira relevantan broj glasača, a ne uspjeva formirati administraciju. To je jako neugodno za predsjednika političke stranke”, izjavio je među ostalim.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt