Foto: Fah

Češka se neće pridružiti UN-ovom Globalnom kompaktu, odlučio je premijer Andrej Babiš u srijedu.

“Postoji nejasna razlika između ilegalnih i legalnih migranata”, objasnio je svoju odluku premijer Babiš, javlja idnes.cz.

Vlada je od češkog ministra vanjskih poslova Tomaša Petričeka iz Socijalnih Demokrata (CSSD), navodi Babiš, zatražila da pripremi dokument kojim se potvrđuje kako se Češka neće pridružiti Globalnom kompaktu.

(VIDEO) Plenković o Marakeškom sporazumu: ‘Ne vidim zašto izaziva histeriju i prijepore’

Petriček je dodao “ne sviđa nam se dvosmisleno razlikovanje ilegalnih i legalnih migranata kada su u pitanju socijalna prava niti činjenica da Globalni kompakt ne navodi prisilno vraćanje ilegalnih migranata. Socijalni Demokrati razumiju raspoloženje čeških građana i Vlada ih treba poslušati. Stoga bi trebali izaći procesa pregovora, kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države, Mađarska i Austrija”.

Češka Vlada mora do 15. studenog svoje mišljenje Zastupničkom domu.

Podsjetimo, uz četiri navedene zemlje iz takozvanog Marakeškog sporazuma izići će i Poljska, a vjerojatno i Slovenija koja će u obzir uzeti argumente austrijske Vlade za izlazak.

Bruna Esih: ‘Marakeški sporazum perfidan je dokument, dopadljivo je upakiran i naizgled prihvatljiv’

Kada je u pitanju Hrvatska, zbog svoje prepoznatljivosti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je bila pozvana u Maroko na potpisivanje Marakeškog sporazuma no ona je od toga odustala. No, budući da nadležnost za Marakeški sporazum imaju isključivo Vlade, a premijer Plenković je rekao da će se tek vidjeti tko će ići u Marakeš, Hrvatska će vrlo vjerojatno ostati uz kontroverzni Globalni kompakt o migracijama.

Izvor: narod.hr/idnes.cz