Conte pozvao na ponovno pokretanje europskog projekta i promjenu politika EU-a

Foto: Fah

Europski projekt je izgubio na zamahu u trenutku kada je suočen s pitanjima od ključne važnosti, rekao je u utorak talijanski premijer Giuseppe Conte u Europskom parlamentu i pozvao na ponovno pokretanje europskog projekta i promjenu politika EU-a.

Talijanski premijer je govoru europarlamentarcima o “budućnosti Europe” rekao da “izgleda kako je zamah europskog projekta izgubio snagu” upravo u trenutku u kojem su europski čelnici i predstavnici europskih institucija “suočeni s temama od ključne važnosti”.

“Pozvani smo učiniti zajednički napor s velikim osjećajem odgovornosti, imamo zadaću ponovno pokrenuti europski projekt, ponovno mu dati vjerodostojnost i koheziju“, rekao je u redovitom obraćanju čelnika europskih vlada europarlamentarcima.

Europskom projektu je potrebna promjena, a europski narod traži da “konačno bude saslušan”, te “odlučnu promjenu metoda i perspektive”, rekao je Conte, upozorivši kako je potrebno zaustaviti sve dublju podjelu između “upravljača i upravljanih” jer bi njeno ignoriranje moglo dovesti do “implozije”.

“Posljednjih 30 godina upravljanje Europom snažno se vezalo uz čistu ekonomsku dimenziju” provodeći smjernice liberalne ekonomije na štetu socijalnih politika što je dovelo do nejednakosti u bogatstvu i mogućnostima, ocijenio je Conte te zatražio da za slijedeći višegodišnji financijski okvir cilj bude ravnopravnija i solidarnija Europa.

“Europa mora politički i financijski ulagati u suradnju s Afrikom, jer će se inače ilegalna imigracija možda privremeno smanjivati ali neće nikada oslabiti. Neće se moći poboljšati ni sustav repatrijacija”, rekao je Conte.

Kurz i Conte žele smanjiti priljev migranata ulaganjem u Afriku

“Nesuglasice koje postoje i na bilateralnoj razini (…) više predstavljaju posljedicu nego uzrok nesposobnosti Europe da predloži rješenja. Ta nesposobnost, a ne nesuglasice, slabi snagu europskog projekta”, ustvrdio je Conte.

Nedovoljna solidarnost objašnjava i zašto EU teško uspijeva ostvariti veću ravnopravnost i biti socijalniji, rekao je Conte i zatražio da se pri upravljanju Europom u obzir uzme i potreba za ravnotežom između rasta i stabilnosti.

Conte je ustvrdio kako je proračun nove talijanske vlade, koji je izazvao spor s Europskom komisijom, prije svega socijalan, ali i ekonomski održiv.  “Vlada je tim proračunom krenula putem rasta u stabilnosti”, rekao je.

Italija službeno potvrdila proračun za 2019.: Nevladine organizacije plaćat će dvostruko veći porez

“Europa mora biti blizu svojim narodima. Europska unija 21. stoljeća mora ostvarivati svoj projekt ‘iz naroda za narod’, počevši od Europskog parlamenta sa snažnijom ulogom i ovlastima”, zaključio je Conte i istaknuo ulogu Europskog parlamenta kao tijela EU-a koje građani izravno biraju.

Pred migrantima zaštita vanjskih granica EU-a nije dostatna

Glede migracija Conte je rekao da Europa ne može nastaviti rješavati pitanje migracija kada se problem pojavi već treba naći strukturirani pristup koji će donijeti “stabilna i učinkovita” rješenja.

Conte je poručio kako samo zaštita vanjskih granica EU-a nije dostatna već je potreban zajednički sveobuhvatan napor na stabilizaciji kriznih žarišta.

“Niti jedna članica EU-a ne može sama imati značajnu ulogu”, rekao je Conte glede vanjske politike Unije i izrazio želju da u Vijeću sigurnosti UN-a bude zastupljena jedinstvena Europska unija.”Kako bi osnažila njena sposobnost da razgovara sa Sjedinjenim Državama potrebna je snažna, ambiciozna i združena Europa”, rekao je.

Kazao je da vjeruje u transatlantski savez sa SAD-om, ali da EU ništa ne dobiva time što se odriče dijaloga s Rusijom ili Kinom.

“EU si također ne može dozvoliti da se odrekne snažnih sigurnosnih odnosa s Velikom Britanijom nakon Brexita”, upozorio je.

Kao najznačajnije postignuće u procesu europske integracije Conte je ocijenio slobodno kretanje ljudi unutar EU-a.

Conte, 54-godišnji profesor prava bez velikog političkog iskustva, postavši predsjednik talijanske vlade koju čine desna Liga i antisistemski Pokret 5 zvijezda, u lipnju je obećao donijeti radikalne promjene zemlji.

Čelnik liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt je u raspravi nakon govora talijanskog premijera pitao koliko će još dugo biti marioneta Mattea Salvinija i Luigija Di Maia, čelnika Lige i Pokreta 5 zvijezda.

Verhofstadt je ustvrdio da talijanska politika već 20 godina degenerira te da se zemlja sada našla na začelju Europske unije.
Čelnik pučana Manfred Weber Contea je optužio da ekonomiju vodi zaduživanjem, a čelnik socijalista u parlamentu Udo Bullmann optužio je Conteovu vladu za nehumano postupanje prema migrantima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina