EU parlament tvrdi da je prihvaćanje afganistanskih migranata pitanje ‘moralne odgovornosti’

migranti
epa07119016 A group of migrants attempting to cross into Croatia gather around tents erected near the Maljevac border crossing, Bosnia and Herzegovina, 25 October 2018. According to reports, a group of some 100 migrants mostly from Afghanistan, Pakistan, and Iraq attempting to cross into Western Europe erected tents at the border area to pressure neighboring Croatia to open border and let them travel north. Thousands of migrants and refugees fleeing wars and poverty in Asia and North Africa are sleeping rough in impoverished Bosnia, and many are growing concerned about the onset of cold winter weather and a lack of adequate shelters. EPA/FEHIM DEMIR

Dok je nekoliko država članica Europske unije u procesu zatvaranja granica ili ih je već zatvorilo, u četvrtak je Europski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se kaže da je prihvaćanje migranata iz Afganistana “moralna odgovornost”.

Rezolucija je usvojena velikom većinom (536 glasova za, 96 protiv i 50 suzdržanih) sa sljedećom izjavom:

“Afganistanci imaju temeljno pravo tražiti azil u drugim zemljama, pa se koordinirane operacije evakuacije moraju nastaviti što je prije moguće. Prema EP-u, deportacije u Afganistan moraju se obustaviti. ”

Prema rezoluciji, očekuje se da će većina afganistanskih tražitelja azila zatražiti međunarodnu zaštitu u susjednim zemljama, pa EU također mora pružiti podršku zemljama u susjedstvu s Afganistanom. Međutim, financijska, logistička i pomoć članova tih tijela dotičnim državama u izgradnji kapaciteta ne mogu biti alternativa unilateralnoj izbjegličkoj politici Unije.

Europski parlament stoga poziva države članice da brzo usvoje migracijski pakt koji je Europska komisija najavila prije godinu dana, a koji bi u Europu mogao dovesti milijune migranata. Migracijski pakt tek treba dobiti dovoljnu potporu u nadležnom Vijeću ministara, jer ga nekoliko država članica – uključujući Mađarsku – vidi kao metodu za uvođenje obveznih kvota za prihvaćanje migranata.

Što se tiče migracijske dimenzije krize, u dokumentu Europskog parlamenta također se navodi da „Europska komisija i države članice moraju promicati humanu politiku azila: EU ima moralnu obvezu uključivanja i integracije; treba pozdraviti (dobrovoljni) forum za preseljenje međunarodne zajednice koji bi trebao biti spreman u rujnu; Države članice također bi trebale preispitati neriješene, nedavno obrađene i odbijene zahtjeve u svjetlu nedavnih događaja.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je u svom uobičajenom govoru o stanju Europske unije također utvrdila da bi Europa trebala otvoriti vrata Afganistancima, prenosi Magyar Nemzet.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Magyar Nemzet