EU ulaže 1000 milijardi dolara u Europski zeleni plan: Plenković bezrezervno podržao agendu o “energetski neutralnoj Europi”

Foto: fah

Europa, preciznije Europska Unija, namjerava potrošiti ogromnih 1000 milijardi dolara (bilijun dolara) u slijedećih 10 godina u realizaciji Europskog zelenog plana, iz područja ekologije. 

O svemu tome progovorio je premijer Andrej Plenković, čiji je uvodni govor bio na tragu EU agende o “klimatskoj osjetljivosti”, što je novoplasirani izričaj novogovora koji se pojavio u bruxelleskim krugovima u svezi ekološko-klimatskih tema.

Tema konferencije Energetika 2020, Green New Deal za Hrvatsku, u organizaciji Jutarenjeg lista, koja se danas održava u hotelu Esplanade, najvažnija je politička inicijativa nove Europske komisije “Green New Deal”, koja bi trebala ubrzati tranziciju prema klimatski osjetljivoj Europi, piše jutarnji.hr

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kako bi u ime hrvatskog predsjedanja Europskom unijom predstavio plan kojeg smatra najvažnijim ciljem nove Komisije.

– Globalno zatopljenje postalo je naša realnost, a tome u prilog govori i činjenica da su klimatske promjene bile jedna od vodećih tema Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Početak ambicioznog plana podudara se s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU, pa će naša (Hrvatska op.) uloga biti ključna za prve korake prema energetskoj neutralnosti (također izričaj novogovora op.), osobito u uvjeravanju onih članica koje su izrazile određene rezerve. Nemaju sve države jednaku industrijsku razvijenost da se suprotstave klimatskim promjenama, pa će Hrvatska morati pronaći kompromisno rješenje – rekao je Plenković na početku konferencije, dodavši da Vlada RH vidi ekološku tranziciju i kao priliku za ekonomski rast.

Europski zeleni plan do 2050Europski zeleni plan do 2050

Plenković je podsjetio da je Europska komisija prošloga tjedna predstavila plan financiranja ambicioznog Europskog zelenog plana, čiji se trošak za narednih deset godina procjenjuje i na bilijun (tisuću milijardi) eura.

Krajem prošle godine, Europska komisija Ursule von der Leyen, predstavila je novi, ambiciozan Zeleni plan – “Green New Deal”, prema kojem će EU do 2050. biti „prvi neutralni kontinent na svijetu“ (također izričaj novogovora op.), lišen korištenja ugljikovodika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr