Europski parlament na mala vrata legalizira surogatstvo

surogat
Surogat majčinstvo, izvor: Depositphotos

Surogatstvo je odnos gdje jedna žena iznosi trudnoću za osobu ili par koji potom posvaja dijete. Ono često podrazumijeva i medicinski potpomognutu oplodnju. U većini zemalja svijeta surogatstvo je zabranjeno zakonom, ali ima i onih u kojima je takav postupak legalan poput Rusije, Danske, Kanade, većine država SAD-a… Za ovakav, moralno upitan tip roditeljstva često se odlučuju bogati i slavni koji ovaj postupak polako, ali sigurno guraju u “mainstream” što dokazuje i Europski parlament svojom nedavnom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Hrvatski prostor nužno je obraniti od društveno štetnih i etički dvojbenih pothvata te surogata koji ne pripadaju ovom podneblju

O tome zato sve češće, bez osuda i zadrške pišu mainstream mediji diljem svijeta. Takva praksa vidljiva je i u našem medijskom prostoru koji je s neskrivenim oduševljenjem i bez ikakvog kritičkog odmaka danima objavljivao da je jedna srpska pjevačica dobila dijete posredstvom surogat majke. Vjetar u leđa ovakvim trendovima na europskom nivou dala je na institucionalan način odluka Europskog parlamenta o olakšanju priznavanja roditeljstva i uspostavi europske potvrde o roditeljstvu.

Odluka Europskog parlamenta

Europski parlament je s 366 glasova za, 145 glasova protiv i 23 suzdržana prihvatio stajalište o europskoj potvrdi o roditeljstvu. Odluka je prethodno prihvaćena u svim resornim odborima parlamenta. Cilj ove odluke je “zaštita temeljnih prava i drugih prava djece”.

europski parlament schengen
Foto: Snimka zaslona

“…pitanjima koja se odnose na njihovo roditeljstvo u prekograničnim situacijama, uključujući njihovo pravo na identitet, nediskriminaciju te na privatni i obiteljski život,, uzimajući u obzir, kao primarni cilj, puno poštovanje načela najboljih interesa djeteta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament objavio i obrazloženje

Treba naglasiti da je i sam EP izdao obrazloženje svoje odluke nakon burne rasprave u kojoj su i mnogim zastupnicima bili sporni ranije navedeni segmenti odluke. U obrazloženju stoji:

“Izvjestiteljica želi naglasiti da se ovom Uredbom ne mijenja materijalno obiteljsko pravo država članica. EU može uskladiti pravila koja se odnose na prekogranične situacije s međunarodnim elementom. No s obzirom na to da ne postoje odredbe kojima se nadležnost u području nacionalnog obiteljskog prava prenosi na EU, države članice u toj domeni imaju isključivu nadležnost. To znači da su države članice i dalje slobodne odrediti što one smatraju obitelji i kako bi se roditeljstvo trebalo utvrđivati. Osim toga, konkretno pitanje surogat majčinstva pojavilo se u raznim raspravama povezanima s ovim prijedlogom. Zamjensko majčinstvo i dalje je predmet nacionalnog prava pa svaka država članica sama odlučuje hoće li ga i na koji način zakonski regulirati.”

Zastupnički dom Talijanskog parlamenta odobrio prijedlog zakona kojim bi se surogatstvo proglasilo kaznenim djelom

Ovo obrazloženje podsjeća na interpretativnu izjavu kojom je Vlada RH pokušala “umiriti duhove” prilikom izglasavanja Istanbulske konvencije. Ta interpretativna izjava, vidi se danas, nije spriječila prodor rodne ideologije u Hrvatskoj, zato imamo razloga sumnjati i u ova obrazloženja EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna odluka u rukama je Vijeća Europske unije, koje čine ministri država članica. Ono ne mora prihvatiti stajalište Europskog parlamenta.

Puzajuća legalizacija surogata

Mnogi u ovim načelno plemenitim ciljevima vide puzajuću legalizaciju surogatstva. Kritični su posebno iz Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) i iz austrijske udruga Akcija život (Aktion Leben). U nastavku donosimo jedan od primjera dijelova odluke EP koji je katoličkim udrugama sporan.

“Nepriznavanjem roditeljstva koje je utvrdila jedna od drugih država članica države članice nanose štetu posebno duginim obiteljima (obiteljima pripadnika LGBTIQ+ zajednice) kao i drugim oblicima obitelji koji se ne uklapaju u model nuklearne obitelji. To je posebno slučaj kad ne postoji biološka veza između roditelja i djeteta. Ovom Uredbom djeci moraju zajamčiti njihova prava i očuvanje njihova pravnog statusa u prekograničnim situacijama neovisno o obiteljskoj situaciji i bez diskriminacije”, stoji u odluci EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja „da ni jedno dijete ne bude nezakonito“ razumljiva je, ali “priznavanje roditeljstva ne smije podrivati nacionalne zabrane surogat majčinstva”, upozorila je glavna tajnica Akcije život Martina Kronthaler.

Možda će vas zanimati

Surogatstvo uvršteno na popis kaznenih djela trgovanja ljudima

Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) pozdravio je odluku Europskog parlamenta kojim je surogatstvo proglašeno kaznenim djelom trgovine ljudima

Kronthaler također tvrdi da će ova potvrda o roditeljstvu otežati suzbijanje prekograničnog surogatstva, te da ovakav rezultat glasovanja u EP predstavlja uspjeh lobija koji podupire surogatstvo.

Predsjednik Saveza katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) Vicenzo Bassi upozorio je da odluka EP-a krši načelo supsidijarnosti pojedinih članica Europske unije, „pri čemu ignorira isključivu nadležnost država članica i svoju izričitu osudu prakse surogat majčinstva“. Bassi je također podsjetio da je EP u više navrata osudio praksu surogatstva.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.