Europski pučani zabrinuti zbog Janšine zatvorske kazne

Europska pučka stranka (EPP) zabrinuta je što je iz kampanje pored parlamentarne izbore u Sloveniji isključen predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša koji se nalazi u zatvoru, gdje izdržava dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria.

Kako se navodi u izjavi koju je prihvatilo predsjedništvo EPP-a, a potpisao Joseph Daul, predsjednik najjače europske stranačke grupacije kojoj pripada i SDS, oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u zatvor Dob je poslan samo tri tjedna pred izbore 13. srpnja i to prije nego što su o njegovoj žalbi odluku donijele sve sudske instance.

“Janez Janša je odstranjen iz kampanje, a da prije toga nisu bila iscrpljena sva raspoloživa pravna sredstva. Zato se nadamo da će slovenski vrhovni sud što prije donijeti odluku o tom slučaju”, navedeno je u priopćenju koje je prenijela Janšina stranka na svojim internet stranicama.

Janša je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja obećanja o isplati nagrade jer je finska tvrtka dobila posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima 2005. godine, kad je Janša bio predsjednik vlade. Poništenje presude ili odgodu izvršavanja kazne mogao bi na zahtjev Janšinih odvjetnika donijeti vrhovni sud čiji je predsjednik Branko Masleša izjavio da će žalbi Janše dati prioritet u postupku.

Prvostupanjski sud u Ljubljani je u lipnju prošle godine Janši dosudio dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne zbog korupcijske afere Patria. U svibnju ove godine tu je kaznu potvrdio viši sud u Ljubljani, čime je kazna postala izvršna, a Janša se već devet dana nalazi u zatvoru. O žalbi njegovih odvjetnika mora se još očitovati vrhovni sud, a u slučaju da je prihvati Janši bi izvršenje kazne moglo biti prekinuto.

U Sloveniji su s jedne strane prisutna mišljenja da će izbori bez Janše u kampanji na izborima proizvesti izborni rezultat čija će legitimnost biti upitna, ali i ona da Janšina stranka želi internacionalizirati pravno zaključen slučaj te da se radi o nedopustivom pritisku na vrhovni sud.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja, dva tjedna prije parlamentarnih izbora, Janšina stranka vrlo je blizu po mogućim glasovima koje će na izborima osvojiti Stranci Mire Cerara (SMC), a razlika među njima zadnjih se dana smanjila.

Teoretski, Janša može sudjelovati u kampanji u kojoj se nalazi na listi svoje stranke za dobivanje mjesta u novom parlamentu jer mu je zatvorska uprava nakon dva dana dolaska u zatvor ukinula sva ograničenja u komuniciranju pa se može služiti internetom, koristeći Skype i društvene mreže s kojih biračima može slati političke poruke.

Janša je više puta izjavio da je proces protiv njega bio politički montiran, kako bi ga se uklonilo iz politike, a na čelu svoje stranke već je 21 godinu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/
Photo: fah