Grafološko vještačenje potvrdilo da je Lech Walesa surađivao s komunistima?

Foto: fah

Bivši povijesni čelnik sindikata Solidarnost Lech Walesa u utorak je odlučno odbio optužbe za suradnju s komunističkom političkom policijom SB-om početkom 1970-ih koje je na temelju grafološkog vještačenja iznio poljski Institut za nacionalno pamćenje (IPN).

IPN se prošlog tjedna pozvao na nekoliko dokumenata pisanih rukom koji se pripisuju bivšem predsjedniku, među kojima je i njegova izjava o suradnji s SB-om od 21. prosinca 1970. potpisana njegovim i kodnim imenom “Bolek” i sedamnaest potvrda o isplati novca “Boleku” između 5. siječnja 1971. i 29. lipnja 1974. na ukupan iznos 11.700 zlota (što je odgovaralo tadašnjim pet prosječnih plaća).

IPN tvrdi da su njihovu vjerodostojnost potvrdili stručnjaci Instituta za sudsko vještačenje u Krakowu koji su ih uspoređivali s brojnim rukopisnim dokumentima Lecha Walese pronađenim u službenim arhivima: zahtjevima za izdavanje putovnice, osobne iskaznice i vozačke dozvole.

“Mogu dovesti stotinu drugih grafologa koji će potvrditi suprotno”, istaknuo je Walesa na tiskovnoj konferenciji na kojoj je pozvao novinare da provedu svoju vlastitu istragu o njegovoj prošlosti.

“Kunem se da nisam ni na što prisegnuo onima na drugoj strani”, to jest komunističkim tajnim službama, rekao je još jednom taj dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1983.

Walesa tvrdi da se osobni spis “Bolek” pronađen u veljači 2016. u domu bivšeg komunističkog ministra unutarnjih poslova, generala Czeslawa Kiszczaka, uglavnom temelji na krivotvorenim prijepisima snimki njegovih razgovora s kolegama na poslu koje je tajno načinila komunistička politička policija.

“Zašto se vjeruje banditima a ne meni?”, upitao se u utorak bivši sindikalni vođa, dodajući da je slučaj predao svojim odvjetnicima.

Kako je rekao, oni koji ga optužuju za suradnju s komunističkim režimom, a dolaze uglavnom iz krugova bliskih konzervativnim nacionalistima na vlasti, jesu “izdajice ili glupani”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina