Kako bi izbjegli koaliciju sa suverenistima, desni centar u Švedskoj podržat će socijaldemokrata za premijera

Foto: Sverigedemokraterna / wikimedia commons; Jimmie Akkeson

Švedska centristička i liberalna stranka dogovorile su se oko toga da čelnika socijaldemokrata Stefana Lofvena podrže za drugi premijerski mandat, što potencijalno znači kraj višemjesečne krize, objavio je u petak list Aftonbladet pozivajući se na neimenovane izvore.

Dogovor još trebaju potvrditi čelna tijela tih stranaka, piše list.

>(VIDEO) Rasistička prošlost švedskih socijaldemokrata: Prisilna sterilizacija Roma i beskućnika, zatvaranje granica za Židove..

>(VIDEO) Mediji šute o “vatrenom kolovozu” u Švedskoj – imigrantske bande izazivaju paleže u cijeloj zemlji!

Izbori u rujnu ostavili su parlament bez većine. Vođe stranaka nisu se dosad uspjeli dogovoriti kako formirati vladu koja neće uključivati protuimigrantske, suverenističke i desne Švedske demokrate.

Desni centar ne želi u koaliciji sa strankom koja se zalaže za obustavu migracija

Švedski demokrati, predstavnici suverene desnice dobili su 17,6 posto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 posto podrške.

To im je donijelo 63 zastupnička mjesta, a njihov čelnik Jimmie Akesson poručio je kako je spreman razgovarati i surađivati sa svim ostalim strankama, kazavši kako dobitak na ovim izborima želi prevesti u stvarni utjecaj.

Akesson se nadao da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje migracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade te je nakon objave izbornih rezultata čelniku koalicije desnog centra Kristerssonu izazovno poručio da bira između traženja potpore od Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Lofvena.

Po svemu sudeći, desni centar odlučio je podržati čelnika socijaldemokrata za premijera, kako Švedski demokrati ne bi promijenili smjer kretanja zemlje koja se našla u problemima zbog liberalnog pristupa problemu ilegalnih migranata

Parlament dva puta, u rujnu i sredinom prosinca, nije dao drugi mandat koalicijskoj vladi socijaldemokrata Lofvena, ali je kao premijera odbacio i Ulfa Kristerssona, čelnika Umjerene stranke na desnom centru.

Ne potvrdi li parlament međustranački dogovor o Lofvenu kao premijeru, povećala bi se vjerojatnost prijevremenih izbora nakon četiri mjeseca političkog zastoja.

Izvor: narod.hr/hina