Kako je tajna komunistička policija infiltrirala njemačku stranku, čija zaklada financira Tomaševićevu udrugu?

Stasi Zeleni
Foto: Thinkstock, fah Fotomontaža: narod.hr

Njemački povjesničari Jens Gieseke i Andrea Bahr napravili su studiju na 360 stranica, pod nazivom “Ministarstvo državne sigurnosti i Zeleni”, a kojoj je još 2016. godine pisao Deutsch Welle. U njoj se analizira i opisuje kako je između 15 i 20 članova njemačke radikalno lijeve Zelene stranke (Die Grunen) 1980. godine surađivalo s tajnom komunističkom policijom Stasi koja je operirala u Istočnoj Njemačkoj.

Među njima, najistaknutiji je bio zamjenik berlinskog Bundestaga Dirk Schneider; a uz to se otkriva i kako je oko 450 do 500 članova stranke istočnim Nijemcima davalo informacije o unutarnjem radu stranke koja je osnovana 1980. godine.

Zeleni su inače i sami angažirali Giesekea i Bahra, nakon studije Državnih arhiva glede Stastijevih dosjea iz 2013., o špijuniranju zapadnonjemačkih parlamentaraca i naknadne preporuke Bundestaga da Zeleni “istraže svoju prošlost”. Njihova studija stoga osim utjecaja Stasija na Zelene proučava neuspjeli utjecaj Istočne “kooptiranja” novonastale stranke s druge strane Željezne zavjese.

“Zeleni su bili kasno dijete šezdesetih u zapadnoj Njemačkoj,” rekao je Gieseke za DW. “Oni su bili posebno antinacionalistički, anti-anti-antikomunistički i nisu bili zainteresirani za obnavljanje njemačkog jedinstva. Zeleni su bili najskloniji prihvatiti DDR kao državu, ali s druge strane zastupali su pravo na političko djelovanje preko nacionalnih granica. Oni su temeljne političke inicijative u Istočnoj Njemačkoj vidjeli kao svoje prirodne saveznike. Zbog toga je postojala opća zabrana koju je Istočna Njemačka nametnula svim poznatim članovima stranke Zelena 1983.”

Nakon pada Berlinskog zida, Schneider je napustio stranku Zelenih i pridružio se Stranci demokratskog socijalizma, nasljednici Istočnonjemačke stranke socijalističkog jedinstva, u ponovno ujedinjenoj Njemačkoj. Godine 1991. otkrivena je njegova suradnja sa Stasijem, za koju je bio plaćen, a politiku je napustio 1996. godine.

“Bilo bi vrlo zanimljivo da veće stranke s dužom poviješću od Zelenih, naime SPD i CDU-CSU, istraže vlastitu prošlost”, kazao je povjesničar Gieseke. “Otkrili smo da su doušnici koje je Stasi plasirao Zelenima, to postali 1970-ih, pa čak i 1960-ih, a koji su se kasnije pridružili Zelenima. To pokazuje da SPD mora puno istražiti, a i CDU.”

Povezanost Zelenih i Tomaševića

Podsjetimo, udruga Institut za političku ekologiju (IPE) osnovana je 2014. godine, a u javnosti se počela pojavljivati u 2015. godini. Udruga je nastala kao rezultat suradnje njegovih osnivača, osoba aktivnih u inicijativi Pravu na grad, udruzi Zelena akcija, organizaciji Grupa 22 i zagrebačkom uredu njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung.

Jedan od predvodnika inicijative Pravo na grad bio je današnji gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, dugogodišnji predsjednik Zelene akcije bio je Tomislav Tomašević, suosnivač think tanka Grupa 22 bio je također Tomislav Tomašević, a on je prije osnivanja IPE-a vodio hrvatski ured njemačke Zaklade Heinrich Böll kao koordinator programa za ekologiju.

Kada je riječ o njemačkoj zakladi Heinrich Böll Stiftung, govorimo o službenoj političkoj zakladi njemačke ekstremno lijeve stranke Zeleni (Die Grünen), te je ona u samo pet godina Tomaševićevom Institutu za političku ekologiju donirala preko 8 milijuna kuna.

>Kako se Tomašević predstavljao kao voditelj Instituta za političku ekologiju, zapravo udruge povezane s Možemo?

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

>Koalicija s Možemo se na izborima oglašavala na radijskoj stanici čiji je suvlasnik Emil Tedeschi

Zeleni su inače 1996. na konvenciji stranke odlučili osnovati političku zakladu koja će se zalagati “rodnu demokraciju” i “pitanja vezana uz migraciju” te je tako nastala zaklada Heinrich Böll Stiftung, koja je u Zagrebu imala urede do 2014. kada nastaje udruga IPE.

Što se tiče Tomaševićeve udruge IPE, ona je prema registru Ministarstvo pravosuđa i uprave hrvatska udruga, međutim – njemačko veleposlanstvo u Zagrebu istu udrugu vodi kao njemačku političku instituciju Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dw.com