Kölnska katedrala nakon napada u Barceloni dobiva zaštitu

Foto: Robert Breuer, commons.wikimedia.org

Nakon naznaka da su teroristi u Barceloni pripremali napad na poznatu katedralu Sagradu Familiu, policija i gradske vlasti u Kölnu odlučili su pokretnim barikadama spriječiti prilaz kölnskoj katedrali, prenose njemački mediji u srijedu.

“Ionako napeta, sigurnosna situacija nije se pogoršala nakon napada u Barceloni ali želimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili objekte velike simbolične vrijednosti”, priopćila je policija.

Zasad su predviđene pokretne zaštite oko kölnske katedrale ali se radi na „dugoročnom konceptu“ zaštite katedrale i područja oko nje.

Katedrala u Kölnu, gdje su prema predaji, drže relikvije Sveta tri kralja, još od srednjeg vijeka značajni je hodočasnički cilj a i danas je sa šest milijuna posjetitelja godišnje, najposjećenija turistička znamenitost u Njemačkoj.

Prva crkva na ovom mjestu sagrađena je još u 4. ili 5. stoljeću a današnji neogotički izgled katedrale, koja se službeno zove Katedrala Svetog Petra, dobila je u 19. stoljeću.

Rasprave o zaštiti osjetljivih područja poput pješačkih zona u Njemačkoj razbuktale su se nakon prošlogodišnjeg napada na božićni sajam u Berlinu kada je jedan islamistički terorist kamionom ubio 12 osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em