Mali Charlie zaspao posljednji put: Preminuo dječačić čiju je borbu za život pratio cijeli svijet

Foto: Facebook, CharlieGard

Nekoliko dana prije prvog rođendana umro je Charlie Gard, jedanaestomjesečni dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, objavila je u petak njegova obitelj.

“Otišao je naš divan mali dječak, jako smo ponosi na tebe Charlie”, rekla je Connie Yates, majka djetata, nakon što je isključen s aparata.

Roditelji malog Charlieja pet su mjeseci vodili pravnu bitku, a obratili su se i sudu u Strasbourgu, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu i dječak nije pušten iz bolnice na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države.

> Slučaj Gard: Završila pravna bitka roditelja za bolesnog dječačića

Kasnije su Charliejevi roditelji željeli da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. Uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti isključen s aparata.

> Odvjetnica dodijeljena za zastupanje Charlieja Garda zagovarateljica je eutanazije

“Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe”, stoji u Francisovom zaključku.

U ponedjeljak su Charleijevi roditelji obustavili svoju bitku ocijenivši da je prekasno da ga se spasi. Odbijena je i njihova molba da bude pušten kući, jer su liječnici ocijenili da tamo ne bi mogao biti priključen na aparate.

Odvjetnik obitelji Gard je izjavio da je odlukama britanskih sudova te odlukom Europskog suda za ljudska prava povrijeđeno Charliejevo pravo na život kao i pravo bračnog para Gard na poštivanje obiteljskog života. Odvjetnik je istaknuo da bi roditelji trebali biti slobodni kod donošenja odluka o liječenju svog djeteta, osim ako prijedlog ne predstavlja opasnost nanošenja značajnije štete djetetu.

I papa Franjo poručio je da prati slučaj i da se moli za dječačića, a pomoć je ponudio i američki predsjednik Donald Trump.

Iako Charelijevi roditelji nisu uspjeli svoga sina odvesti kući kako bi posljednje trenutke proveo u obiteljskom domu, nakon odluke o hospiciju dječak je proveo kratko vrijeme na obiteljskom pikniku izvan bolnice.

Na kraju videa otac se oprašta od sina te obećaje malenom Charlieju da će mu se vratiti odmah sljedećeg jutra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina