Ministar turizma Cappelli na sajmu u Münchenu: njemački turoperatori zadovoljni interesom za Hrvatsku

Foto: mint.hr

Posljednjeg dana službenog boravka na međunarodnom turističkom sajmu F.re.e u Müchenu ministar turizma Gari Cappelli sastao se s državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva i medija, energetike i tehnologije Bavarske, Franz Josefom Pschiererom. Na sastanku je ministar Cappelli istaknuo kako mu je izuzetno drago što postoji toliko veliki interes njemačkih turoperatora za Hrvatsku te da se gosti iz Bavarske u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće. „Gosti iz Njemačke vole Hrvatsku jer prepoznaju prijateljstvo i sigurnost, a to sve ukazuje kako trebamo nastaviti održavati kvalitetnu gospodarsku suradnju. Kroz razmjenu iskustava dobre prakse, kroz organizaciju različitih foruma želimo se nastaviti još bolje povezivati“, zaključio je ministar Cappelli.

Pri tome  je državni tajnik Pschierer poručio kako Bavarska puno ulaže u razvoj turizma te je posebno istaknuo važnost kvalitetne suradnje s Hrvatskom. Napomenuo je i kako su dosad Hrvatska i Njemačka imali stabilnu i intenzivnu suradnju te kako mu je iznimno drago što Hrvatska ostvaruje dobre rezultate na razini cjelokupnog gospodarstva. „Blizina između dviju naših zemalja jako je bitna za turistički promet, ali ima i važnu ulogu za poticanje ostalih dijelova gospodarstva“, kazao je državni tajnik Pschierer te nadodao kako su prošle godine bavarski gospodarstvenici posjetili Zagreb i Split te kako bi vrlo rado u 2017. godini organizirali gospodarski dan u Hrvatskoj.

Državni tajnik Pschierer je na kraju sastanka istaknuo želju da posjeti Hrvatsku početkom 2018. godine sa službenom gospodarskom delegacijom te ponudio svoja iskustva na projektu digitalizacije usluga za građane u turizmu. Riječ je ujedno o projektu koji je u Hrvatskoj pokrenut sustavom eVisitor, a ove godine se nastavlja digitalizacijom ostalih usluga za građane RH. Ministar Cappelli na kraju sastanka najavio je svoj dolazak na skorašnji ITB sajam u Berlinu na kojem će se sastati s predstavnicima avioprijevoznika s ciljem poboljšanje prometne povezanosti i izvan turističke sezone.

Podsjećamo, ministar je tijekom prethodna dva dana održao niz sastanaka s vodećim turoperatorima u Njemačkoj koji u svojim programima imaju i Hrvatsku te se sastao s potpredsjednikom ADAC-a za turizam, Kurtom Heinenom. Na sastancima je zaključeno kako je Hrvatska i dalje jedna od najtraženijih destinacija za odmor među turistima u Njemačkoj, a odlične su i najave bukinga za turističku 2017. godinu.

Tržište Njemačke jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za turizam Hrvatske jer su turisti iz Njemačke najbrojniji su gosti u našoj zemlji. Prošle godine iz Njemačke je ostvareno 2,3 milijuna dolazaka (+7,2 posto) i 17 milijuna noćenja (+8,3 posto), što u ukupno ostvarenim noćenjima predstavlja udio od 23 posto. Od ukupnog broja njemačkih turista u 2016., 35 posto ih je putovalo organizirano, a 65 posto individualno. Istra je vodeća regija prema turističkom prometu s njemačkog tržišta slijedi Kvarner, Split i Zadar. Najčešće korištena vrsta smještaja njemačkih gostiju su objekti u domaćinstvu (33 posto), zatim slijede kampovi (30 posto) te hoteli (28 posto).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr