Msgr. Guggenberger i dalje tvrdi da je bleiburška komemoracija prožeta političkim manifestacijama

Foto: snimka zaslona

Austrijska biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ove godine 18. svibnja služi misu zadušnicu na komemoraciji za žrtve Bleiburga na Lojbaškom polju u blizini Beiburga, a HBK je izrazila duboko neslaganje s takvom odlukom.

Zanimljivo je da je na priopćenje Hrvatske biskupske konferencije reagirao glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila.

>Dr. sc. Hrvoje Pende: Crkva protiv Crkve – gdje je između Zagreba, Vatikana i Klagenfurta nestao osjećaj za žrtvu?

>Tihomir Dujmović: ‘Po svojoj prilici, odluka o Bleiburgu usuglašena je s hrvatskim vrhom’

„Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu“, rekao je glasogovornik Keller.

Ipak, upravitelj koruške biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger za Jutarnji list je ponovno ustvrdio da je bleiburška komemoracija prožeta političkim manifestacijama.

“Nažalost, Katolička crkva u Koruškoj više nije mogla podržavati takav način sjećanja na žrtve jer su događanja na Bleiburškom polju posljednjih godina bila sve više prožeta političkim manifestacijama”, rekao je mons. Guggenberger iz čije su biskupije još ranije dodavši da su neugodno iznenađeni tonom reakcije hrvatskih biskupa na zabranu koja im je poslana.

Guggenberger kaže i da zasad nije stigao niti jedan drugi upit vezan uz komemoraciju na Bleiburgu, kako od hrvatskih biskupa, tako i od svećenika. Naime, iz ove su biskupije već ranije objavili da “ako netko želi na privatni posjed pozvati svećenika da drži svetu misu, to može učiniti i bez dozvole ove biskupije”.

>Plenković napao Hasanbegovića! Optužio ga da je pridonio ‘onemogućavanju’ služenja mise na Bleiburgu

>Dr. Markić o ‘zabrani’ mise zadušnice na Bleiburgu: To je posljedica aktivnog prikazivanja Hrvatske kao zemlje u kojoj je problem “rastuća fašizacija”

Na pitanje je li bilo političkih pritisaka, Guggenberger odmahuje rukom.

“Katolička crkva Koruške jamči da na ovakvu odluku nije postojao nikakav politički utjecaj”, kazao je.

“Izdavanje daljnje dozvole za održavanje mise na Bleiburgu bila bi osnova da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”, ustvrdio je kanonik biskupije Gurk-Klagenfurt.

“Problemi s Bleiburgom koincidiraju s dolaskom Andreja Plenkovića”

Nije Hrvatskoj problem niti stav crkve u Koruškoj, niti lokalna ili državna vlast u Austriji, problem je nečinjenje naše aktualne vlasti, upozorava dr. sc. Zlatko Hasanbegović saborski zastupnik NHR-a i dugogodišnji zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda.

> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Pozivam Plenkovića da preuzme državničku odgovornost i dođe na Bleiburg!’

„Ključni politički akteri zadnjih nekoliko dana kao papige ponavljaju da podržavaju priopćenje Hrvatske biskupske konferencije. Pa, nije ovo liturgijsko-kanonski problem, ovo je prvorazredno državno i nacionalno pitanje i skandal u kojem je po tko zna koji put, ponižen Hrvatski narod, a posebno žrtve jugoslavenskog terora”.

„Problemi s Bleiburgom koincidiraju s dolaskom Plenkovića” – kaže Hasanbegović i obrazlaže: – „Imali smo domaću difamacijsku kampanju i onu u međunarodnim krugovima. Godine 2017. skupine takozvanih antifašističkih organizacija pokreću javnu kampanju sa zahtjevom da se zabrani Bleiburška komemoracija, uz obrazloženje da se radi o najvećem okupljanju fašista u cijeloj Europi. Reakcija iz Hrvatske bila je – nikakva. Godine 2018. ide se i korak dalje, pa skupina austrijskih europarlamentaraca traži isto i ponovno hodočasnike nazivaju fašistima, što je prvorazredni skandal. Među njima je i jedan europarlamentarac pučanin, iz HDZ-u bratske stranke, koji se poziva na isto mišljenje Plenkovića! Iz Hrvatske tada nije stigla nikakva reakcija, Šuica nije sazvala nikakvu konferenciju kako bi sprala ljagu, koju agitatori bacaju na Hrvatski narod. Plenković nije sazvao sve diplomate i objasnio im hrvatsko stajalište. Dakle, on je šutio, a vrhunac svega je da su u njegovoj Vladi, HNS i SDSS, koji podržavaju takva stajališta!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list