Nakon slovenskog pisma, svi hrvatski eurozastupnici poručili EK: ‘Hrvatska je spremna za Schengen!’

Zagreb, 26.05.2019 - Prema neslužbenim rezultatima izbora Hrvatsku æe u Europskom parlamentu predstavljati po èetiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušiæa, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu bi trebali sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. SDP æe predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matiæ i Romana Jerkoviæ. Ispred Hrvatskih suverenista u Europski parlament uæi æe Ruža Tomašiæ, Mislav Kolakušiæ osvojio je mandat na svojoj listi, za Živi zid mandat je osvojio Ivan Vilibor Sinèiæ, a Amsterdamsku koaliciju Valter Flego. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

„Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor“, zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

„Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

– Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

– Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Zastupnice/zastupnici u Europskom parlamentu:

Borzan Biljana
Flego Valter
Kolakušić Mislav
Matić Predrag Fred
Picula Tonino
Ressler Karlo
Sinčić Ivan Vilibor
Sokol Tomislav
Šuica Dubravka
Tomašić Ruža
Zovko Željana

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr