Odluka Europskog suda: ‘Njemačke cestarine za strance protivne su pravu Unije’

Foto: GettyImages

Sud Europske unije presudio je u utorak da je zakon o naplati cestarine u Njemačkoj, po kojem bi cestarinu plaćali samo stranci protivan pravu Europske unije.

Takva cestarina bi prije svega mogla po džepu pogoditi brojne strane vozačice i vozače koji koriste njemačke autoceste. Da dođe do uvođenja cestarine, svi bi morali nabaviti odgovarajuće vinjete – kakve koriste, primjerice, Slovenija i Austrija. Kod automobila koji su prijavljeni u Njemačkoj bi vlasnice i vlasnici, međutim, trebali dobiti jednu vrstu povrata preko poreza. Tako njemačkim vozačicama i vozačima ne bi nastali dodatni troškovi, piše Deutsche Welle.

Protiv toga plana je tužbu podnijela Austrija koju je podržala Nizozemska. Argument Austrijanaca glasi: cestarina je nespojiva s europskim ugovorima, jer ona diskriminira Austrijance i sve druge EU građane s izuzetkom Nijemaca. Austrija se poziva na zabranu diskriminacije za EU-građane.

Početkom veljače je glavni državni odvjetnik Suda Europske unije u svojoj ekspertizi naveo kako ne sumnja u ispravnost cestarine koju planira uvesti njemačka vlada. Prema njegovoj procjeni, stav Austrije o tome kako se druge EU građane u Njemačkoj time diskriminira, temelji se na “nesporazumu”. Njemačke i strane vlasnice i vlasnike vozila se ne može usporediti, jer stranci ne moraju plaćati njemački porez na vozila.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina