Orbán odgovorio Von der Leyen: ‘Sramotna je vaša izjava’

Orban Ursula von der Leyen
Foto: fah Fotomontaža: Narod.hr

“Mađarska će poduzeti sve mjere za zaštitu svoje djece, uključujući i zaštitu od ideološke manipulacije.”, poručio je to mađarski premijer Viktor Orbán odgovarajući na kritike upućene povodom novog mađarskog zakona protiv pedofilije koje je izrekla predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, prenosi REMIX.

Von der Leyen je tijekom konferencije za medije, održane s belgijskim premijerom u srijedu prijepodne, nazvala mađarski zakon “sramotnim”. Poručila je da je već uputila članove Europske komisije na izražavanje zabrinutosti u pismu o pravnim pitanjima koja se tiču navodne diskriminacije u zakonu.

“Sramotna je izjava predsjednice Europske komisije jer se temelji na neistinitim pretpostavkama”, kazao je Orbán novinarima u srijedu.

“Nedavno prihvaćeni mađarski zakon štiti dječja prava, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava osoba starijih od 18 godina s obzirom na spolnu orijentaciju. Prema tome, zakon ne sadrži nikakve elemente diskriminacije.”, istaknuo je.

>Kroz zakon protiv pedofilije Orban namjerava ukinuti LGBT propagandu u školama

>Mađarska donijela novi zakon protiv pedofilije kojim se zabranjuje i LGBT propaganda za maloljetnike

>Orban: Roditelji s pravom očekuju da djeca ne budu izložena pornografiji i promociji homoseksualnosti

Kao što je premijer naglasio u nedavnoj izjavi, mađarski se zakon temelji na članku 14 Povelje o temeljnim pravima Europske unije.

“Povelja pretpostavlja pravo roditelja da svojoj djeci omoguće odgoj i obrazovanje u skladu s vlastitim vjerskim, filozofskim i pedagoškim uvjerenjima. To se pravo mora poštovati“, rekao je Orbán. Dodao je da je izjava predsjednice komisije sramotna jer otkriva pristrano političko mišljenje bez objektivne istrage o pitanju.

Ursula von der Leyen kasnije je ponovila svoje tvrdnje u tweetu na nekoliko europskih jezika, uključujući mađarski.

Podsjetimo, 13 članova Vijeća za opće poslove EU nedavno je objavilo izvješće u kojem se Mađarsku osuđuje zbog prihvaćanja zakona o zaštiti djece. Taj zakon politički protivnici karakteriziraju kao anti-LGBT zakon. Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga okarakterizirala je ovaj potez kao “rat svjetova”.

“U ovom postupku nalazimo se već skoro tri godine. Mačak je sada stvarno izišao iz vreće. Razlike pravne naravi koje su se ranije isprječavale između Mađarske i EU, već su razriješene pravednim putem. S druge strane, političke i ideološke razlike koje se pokušava prikazati kao isključivo pravne razlike, nikada neće mirovati, budući da je to njihova narav.”, kazala je Varga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rmx.news