Petar Penava: Nobilo i Mičić bili su u Mostaru i izvršili pritisak na Ivana Lasića

Foto: fah

Danas je nastavljeno svjedočenje hrvatskog emigranta Petra Penave na suđenju protiv bivših djelatnika komunističkih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za sudjelovanje u okrutnom ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Penava je već svjedočio sredinom travnja

Na početku ročišta Perkovićev branitelj Peter Wagner dao je izjavu o jučerašnjem svjedočenju bivšeg udbaše Ivan Lasića. Istaknuo je Lasićeve tvrdnje koje rasterećuju Perkovića, a stavljaju pitanje svjedočenje Vukušića i Lasića.

Navodi da je akcija Pismo dokaz da je SDS na državnoj razini također izvodila likvidacije, da nije bilo super-tajne službe u tajnoj službi te da su izjave koje je dao Ivan Lasić Boži Vukušiću – dijelom istinite, dijelom lažne, a dijelom autorizirane od samog Vukušića.

„Svjedok je sve i sȃm o tome jučer svjedočio“, navodi Beyer, na što je sudac Manfred Dauster kroz šalu rekao: „Dobro, bar je svjedok jučer dao svoj iskaz bez batina“.

U nastavku ročišta danas je svoje svjedočenje nastavio Petar Penava. Penava je govorio kako ga je iz Perkovićeva kruga Tomislav Mičić pokušao nagovoriti da svjedoči protiv Vukušića i Vukojevića uoči suđenja Krunoslavu Pratesu. Svjedok je rekao sucima kako su mu prijetili smrću nakon što je odbio pomoći bivšim dužnosnicima Udbe.

Sudsko vijeće pitalo je Penavu o zahtjevima Tomislava Mičića da lažno svjedoči protiv Vukušića i Vukojevića.

„Sastali smo se u Stuttgartu. On mi je govorio o procesu koji se tada vodio protiv Krunoslava Pratesa kako nije lijepo da se pred Nijemcima svađamo. Trebao sam u intervjuu u Globusu reći da su Vukušić i Vukojević udbaši i sve loše o njima kako bi ih ocrnio u javnosti i kompromitirao pred sudom. Ja nisam pristao pa mi je po jednom drugom Hrvatu poručio da ćemo svi biti poubijani. I sad, nakon moga zadnjeg svjedočenja u Hrvatskoj podignuta je optužnica protiv mene“, naglasio je Penava.

Penava: Ivan Lasić je sam tražio kontakt s Božom Vukušićem i Vicom Vukojevićem i htio je reći što zna o ubojstvima emigranata

Pojasnio je kako je Mičić imao moć jer su iza njega stajale Udba i mafija.

„Po Njemačkoj zove svjedoke i govori im što trebaju reći na sudu. Mičić mi je više puta prijetio jer ja znam jako puno o njemu. Od njega znam i da je odvjetnik Rosebrock sveukupno od Udbe primio oko 40.000 €“, rekao je dodavši: „Mogu vam potvrditi da je Ivan Lasić sam tražio kontakt s Božom Vukušićem i Vicom Vukojevićem i da je htio reći što zna o ubojstvima emigranata. To znam od političkog emigranta, dobrovoljca Domovinskog rata i susjeda Ivana Lasića, pokojnog Stanka Lasića jer je preko njega Ivan Lasić kontaktirao Vukušića i Vukojevića“.

Optužio je odvjetnika Antu Nobila da je organizirao lažna svjedočenja te da je kao državni odvjetnik vjerojatno maknuo dokumente KOS-a iz afere Labrador.

Penava je rekao kako su nakon izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj Nobilo i Mičić bili u Mostaru i izvršili pritisak na Ivana Lasića.

Odvjetnika Beyera zanima od koga ima saznanja da su Nobilo i Mičić bili u Mostaru na sastanku s Lasićem.

„Nakon mog gostovanja u jednoj TV emisiji nazvao me čovjek iz tajne službe Bosne i Hercegovine i to mi rekao“, tvrdi Penava.

Odvjetnik Nobilo obraća se sucu Dausteru: „Sramota je da ja nikad u životu nisam bio u Mostaru, za razliku od vas“.

„Da, bio sam više puta u Mostaru“, odgovara Dauster: „I nije to jedina razlika između nas. Ja recimo, imam gušću kosu i sjediju bradu“, smije se sudac Dauster.

„Rekli ste da je Ivan Šimunović bio suradnik Josipa Perkovića. Od koga imate te informacije“, pita Nobilo.

„Rekao mi je pokojni Drago Sudar“, odgovara Penava na što Nobilo komentira: „Kod svjedoka je previše izvora mrtvo“.

„Nikakvo čudo – u svijetu u ovom trenutku umire tisuće ljudi i isto toliko se rađa. Samo nakon ovog procesa možemo napuniti jedno groblje“, komentira sudac Dauster Nobilovu opasku o umrlim izvorima koje navodi svjedok Penava.

Na pitanje od koga je saznao da je oružje kojim je likvidiran Stjepan Đureković bilo deset dana prije ubojstva kod Pratesovog brata, Penava odgovara kako hrvatska služba sve sazna.

„Neću vam reći“, odgovara Penava na što Nobilo prosvjeduje kod suca te on opominje Penavu da mora reći.

„Rekao mi je Tomislav Mičić“, odgovara Penava dodavši kako je opće poznato je da je Perković komunicirao s Pratesom, a sve potrebno odrađivao je Mičić. Penava navodi da je u spisima vidio izvještaj od „Boema“.

„Tko vam je to pokazao“, pita Nobilo.

„Jedan čovjek iz SIS-a“, odgovara Penava na što Nobilo pita koji čovjek, a Penava opet odgovara: „Lekić, eto ti, šta još hoćeš?“.

Penava tvrdi kako je i poslije svjedočenja u travnju dobio sudski poziv u Zagrebu. Prošli je tjedan Penava izjavio za Cropress da je uplašen za svoju sigurnost te da se neće odazvati hrvatskom sudu od kojega je dobio poziv gdje ga lažno optužuju za prijetnje novinaru Domagoju Margetiću.

Nakon još niza pitanja odvjetnika Nobila koja su se odnosila na razne situacije iz Penavinog kruga kretanja – tko, kako, zašto, sudac nervozno ustaje i prekida Nobila riječima da on stvarno nema namjeru slušati što se i kako u Hrvatskoj radilo od 90-ih do danas.

„Ionako sam previše tolerantan po tom pitanju“, rekao je sudac zakazavši pauzu od 20 min i savjetuje Nobilu da se konzultira sa svojim njemačkim kolegama. Nakon pauze nije više bilo pitanja za svjedoka. S tim je i završeno svjedočenje Petra Penave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.