Plenković je 2015. glasovao PROTIV ratifikacije IK u EU, a danas tvrdi da je to “civilizacijsko dostignuće”

Foto: fah

Dok danas premijer Plenković, pod pritiskom Vijeća Europe i Europske komisije, a očito iz osobnih, a ne nacionalnih interesa, nameće Hrvatskoj ratifikaciju štetne Istanbulske konvencije – 2015. je imao drugačije mišljenje te je u EU parlamentu glasovao protiv ratifikaciji Istanbulske konvencije u državama EU.

(VIDEO) Plenković: ‘Tko osporava interpretativnu izjavu pokazuje veliko neznanje’

2015. Plenković glasovao protiv toga da članice EU ratificiraju što je prije moguće IK

Naime, prilikom glasovanja o paragrafu 13. Rezolucije Europskog parlamenta o Strategiji EU za jednakost između žena i muškaraca nakon 2015. u lipnju 2015., koji glasi: “[Europski parlament] poziva Komisiju da procijeni mogućnost pristupanja EU Istanbulskoj konvenciji i pokretanje takvog postupka što je prije moguće, kao i promicanje ratifikacije Istanbulske konvencije od strane država članica kroz novu strategiju i aktivan rad u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama; poziva zemlje članice da potpišu i ratificiraju Istanbulsku konvenciju što je prije moguće”, Plenković je tada kao zastupnik u EP – bio “protiv”.

Uložio napor i glasovanje “ZA” promijenio u “PROTIV”

Točnije, Plenković je prvo glasovao “za” (+) navedeni paragraf, ali je naknadno zatražio da se u zapisnik o glasovanju unese ispravak kako je namjeravao biti “protiv” (-), a što se jasno vidi iz dolje priloženog zapisnika.

Plenković je bio jedini zastupnik koji je zatražio izmjenu glasovanja

Iz zapisnika je očito kako je učinio napor da u njemu bude istaknuto kako je bio “protiv”, a ne “za” Istanbulsku konvenciju, i on je jedini zastupnik u EP koji je tada tražio izmjenu glasovanja. Svi njegovi kolege zastupnici iz HDZ-a – Maletić, Stier i Šuica su također glasovali protiv.

Ratifikacija IK nije bila dio izbornog programa HDZ-a

Nadalje, iako je premijer Plenković ratifikaciju IK najavio odmah nakon što je postao premijer -tada se nije pozivao da je ratifikacija bila dio izbornog programa HDZ-a. Danas, suočen velikim otporom u stranci i biračkom tijelu te s padom rejtinga HDZ-a – tvrdi suprotno.

Da ratifikacija Istanbulske konvencije nije nikada bila dio izbornog programa HDZ-a tvrdi Ivana Maletić eurozastupnica, potpredsjednica HDZ-a i članica Predsjedništva HDZ-a, koja je putem Facebook profila odgovorila na tvrdnju premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kako “ne postoji nikakav dokument HDZ-a u bilo kojoj fazi otkad postoji ova Konvencija koji bi rekao da je HDZ protiv.”

Na tu tvrdnju Maletić je, kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a odgovorila kako “ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio izbornog programa HDZ-a (…), niti je bila izborno obećanje…”. Maletić tvrdi kako zbog spornih dijelova Konvencije, a napose onih kojima se nameće “rodna” ideologija, ratifikacija nije dolazila u obzir kao dio izbornog programa HDZ-a.

Maletić odgovorila Plenkoviću: ‘Ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio izbornog programa HDZ-a’

Dakle, može se pretpostaviti kako premijer Plenković kopernikanski obrat kojeg je pod pritiskom Vijeća Europe, Europske komisije, koalicijskih partnera i određenih udruga doživio po pitanju Istanbulske konvencije nameće HDZ-u, a onda i cijeloj državi – predstavljajući ratifikaciju tog štetnog međunarodnog akta kao smjer stranke, a time i Vlade, a ne kao svoj osobni projekt. To nije samo prevara vlastite savjesti i savjesti članova HDZ-a, već i gruba prevara birača.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [252.08 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr