Poljska i Mađarska pobjednici europskog dogovora, Macron i Merkel progurali zelene politike

Eu proračun
Foto: fah

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u utorak ujutro dogovor o planu oporavka EU-a nakon pandemije koronavirusa teškom 750 milijardi eura te sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

Pregovori nisu bili jednostavni budući da su zemlje članice EU bile podijeljene u tri grupacije koje su zastupale različite interese. Najglasnija grupacija bila je ona koju je predvodio nizozemski premijer Mark Rutte, a koji je predstavljao štedljive članice – Nizozemsku, Finsku, Švedsku, Austriju i Dansku.

Inicijalno, na samitu je trebao biti odobren paket pomoći koji bi se sastojao od 500 milijardi eura kroz ‘grantove’ i 250 milijuna u obliku zajmova, no nakon pritiska štedljivih članica, predviđeno je 750 milijardi eura, od čega će 390 milijardi eura biti podijeljeno kroz takozvane ‘grantove’, odnosno bespovratna sredstva, a 360 milijardi eura će biti dostupno kroz zajmove.

Portal Politico.eu navodi da su se štedljive članice izborile i za neke ustupke u temeljnom financijskom nacrtu, uključujući značajno povećanje rabata koji osigurava da im se vraća dio sredstava što ih uplaćuju u europski proračun.

Druga grupacija, koju su predvodile Mađarska i Poljska, također je zadovoljna ovim dogovorom članica EU,

“Brojke su naravno važne, ali mi smo ponosni narodi. Ponos je važan ili još više’, rekao je mađarski Viktor Orban, dodavši da su jasno stavili do znanja da nije prihvatljivo da bilo tko, posebno oni koji su naslijedili vladavinu prava, kritizira njih, borce za slobodu, koji su prebrodili teška komunistička vremena.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki dodao je da su te zemlje također zatražile da se zatvori disciplinski postupak prema članku 7, te će sada iz Europske komisije puno teže moći prijetiti Mađarskoj i Poljskoj gubitkom pravla glasa u u institucijama EU, zbog navodnog nepoštivanja “vladavine prava”.

Orban je pohvalio poljskog premijera na zajedničkoj konferenciji za novinare te je kazao da su se zahvaljujući poljskom rukovodstvu (rotirajućim predsjedavanjem) Višegradskom skupinom uspjeli suprotstaviti Bruxellesu.

>Dr. sc. Andrej Grubišić o novcu za oporavak od krize koju dobivamo od EU: ‘EU nije dala taj novac Hrvatskoj nego birokratima u Hrvatskoj’

>Zastupnice afričkog podrijetla u Europskom parlamentu: ‘Previše je povjerenika Europske komisije koji su bijelci’

New York Times priznaje da su najveći pobjednici Mađarska i Poljska te ističe: “Dogovor je plaćen velikom cijenom, u kontekstu progresivnih ciljeva vezanih uz vrijednosti i norme EU.” Dodaje se i da će Mađarska i Poljska, koje imaju iliberalne vlade, moći nastaviti kršiti “vladavinu prava”.

Kada su u pitanju Njemačka i Francuska, iako neki smatraju da su oni gubitnici ovog dogovora, budući da je njihov prvotni prijedlog izmijenjen, vrijedi napomenuti kako će čak 30% sredstava namijenjenih za članice EU, morati biti iskorišteno u zelene politike.

“Sve u svemu, fer je reći da cjelokupni paket ne izdaje #EUGreenDeal. Sada je na pojedinačnim državama članicama da donesu zelene nacionalne planove za oporavak, a EK da ih pravilno nadgleda. Općenito, ovo je najzeleniji plan oporavka koji je svijet do sada vidio”, istaknuo je Simone Tagliapietra, analitičar thinka tanka Bruegel.

Hrvatska, kao Italija i Španjolska mogu biti zadovoljne što nije došlo do ponovne odgode završetka pregovora i što će dio predviđenih sredstava moći iskoristiti možda i ove godine.

Naime, ovaj dogovor tek treba biti ratificiran u Europskom parlamentu, a očekuje se da će se velik dio zastupnika pobuniti zbog uvjeta koje su dobile Poljska i Mađarska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr