Predsjednički izbori u Slovačkoj: Za drugi krug bore se bivši predsjednik vrhovnog suda, liberalka i povjerenik EK

Foto: Ivodo; The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland; slavomiš fešo / wikimedia commons

Slovaci u subotu izlaze na prvi krug predsjedničkih izbora koji su test za vladajuće, godinu dana nakon velikih prosvjeda protiv vlade i političke krize koju je izazvalo ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice.

Zuzana Čaputova (45), liberalna odvjetnica s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka vlade, favorit je u toj važnoj utrci pred parlamentarne izbore 2020. godine.

U anketama ona stoji bolje od svojeg glavnog suparnika, europskog povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča, kojeg podržava vladajuća socijaldemokratska stranka Smer-SD.

Oni će se vjerojatno susresti u drugom krugu, 30. ožujka, s obzirom na to da u prvom krugu neće uspjeti dobiti više od 50 posto glasova.

Čaputova je u politiku ušla prije dvije godine kada se pridružila tek osnovanoj stranci Naprednoj Slovačkoj (PS). Sada je zamjenica predsjednika stranke i smatra da “ljudi traže promjene”. Njezin izborni slogan glasi “borimo se protiv zla”.

S druge strane Šefčovićev glavni protukandidat za drugi krug je bivši predsjednik Vrhovnog suda, antisistemski nastrojen Štefan Harabin koji Šefčovića vidi kao kandidata Bruxellesa koji ne može razumjeti Slovake, dok sebe vidi kao kandidata kršćanskih vrijednosti s podrškom crkve, piše Irozhlas.cz.

Prva slovačka predsjednica?

Čaputovu podržava predsjednik na odlasku Andrej Kiska, liberalni milijunaš koji se ne slaže s vladom, a ne kandidira se za drugi mandat zbog obiteljskih razloga.

Čaputova zagovara pravo na pobačaj i obećava veća prava za istospolne parove, što bi joj moglo smanjiti popularnost u konzervativnoj Slovačkoj.

Šefčovič je u početku vodio u anketama, dok je Čaputova, slabo poznata u široj javnosti, izbila u prvi plan tek nakon povlačenja znanstvenika Roberta Mistrika koji je podržao njezinu kandidaturu.

Čaputovu podržava 52,9 posto glasača, a Šefčoviča 16,7 posto, po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja koje je ovaj mjesec provela agencija AKO.

Izvor: narod.hr/hina