Prvi put nakon Francuske revolucije u katedrali Notre-Dame neće se održati polnoćka

epa07511434 General view of the outsides of Notre-Dame Cathedral in the aftermath of a fire that devastated the cathedral in Paris, France, 17 April 2019. A fire started in the late afternoon of 15 April in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prvi put nakon više od 200 godina neće biti polnoćke u katedrali Notre Dame. U katedrali, koja je u travnju ove godine teško oštećena u velikom požaru, božićne mise održavale su se za vrijeme oba svjetska rata, a obnova katedrale još je u tijeku.

Podsjetimo, požar je 15. travnja teško oštetio krov katedrale, koja je sagrađena u 12. stoljeću, i kupolu iz 19. stoljeća, usprkos naporima stotine vatrogasaca.

> Zašto je katedrala Notre-Dame toliko važna katolicima?

> Notre-Dame: Nisu pronađeni dokazi da je požar u katedrali podmetnut, istražuju se i druge mogućnosti

> Zbog rekordno visokih temperatura u Francuskoj mogao bi se urušiti strop Notre-Damea

Misa će se slaviti u obližnjoj crkvi udaljenoj oko kilometar, prenosi today.com.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina.

Crkva čiji je značenje šire od vjerskog

Značaj Notre-Dame svakako prelazi okvire kršćanske vjere, ona je značajan dio nacionalne i međunarodne, ne samo vjerske kulturne baštine. Ona je važna i arhitektonski i umjetnički. No to je ono što je čini važnom svima, pa i ateistima i agnosticima, i onima koji nisu građani Francuske.

Katedrala osvaja ljepotom i božanskim autoritetom, stvorena je da bude odraz Nebesa. Njena blaga i relikvije te sveti predmeti kršćanstva obuhvaćaju čak i krunu od trnja koja se prema predanju povezuje s Isusom, a koja je svakog prvog petka u mjesecu bila izložena javnosti u katedrali. Od brojnih relikvija koje se čuvaju u katedrali Notre-Dame, ona je najčuvenija i vjerojatno najvrednija. Čuvana je u riznici carske palače u Carigradu do 13. stoljeća kad ju je od tamošnjeg vladara kupio i u Francusku donio Luj IX., vrlo pobožan vladar Francuske. Kruna je donesena u Pariz 18. kolovoza 1239. i taj je datum proglašen državnim praznikom. Ostalo je zabilježeno da su kralj i njegov brat Robert nosili krunu ulicama Pariza do katedrale bosi i odjeveni samo u bijela lanena platna.

Neprocjenjive relikvije

U Notre-Dame čuvale su se i druge relikvije povezane s Isusom, poput velikog dijela svetog križa, komadić platna i spužva kojom su Isusu navlažena usta na križu, no nepovratno su uništeni u revoluciji. Srećom, popis svetih predmeta koji se čuvaju u katedrali je i dalje vrlo velik. Od sakralnih predmeta spomenimo samo tuniku spomenutog kralja Luja IX., jedinog francuskog kralja koji je proglašen svetcem, a od umjetničkih skulpturu “Spuštanje s križa” Nicolasa Coustoa, poznato remek-djela koje se nalazi na glavnom oltaru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr