Pusić: većim trošarinama izbjegava se stvarni udar na građane

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je danas, u vezi s najavama povećanja trošarina na gorivo i nameta na telekomunikacije, da to nije udar na građane, već da je to izbjegavanje stvarnog udara na građane.

„To nije udar na građane, to je izbjegavanje stvarnog udara na građane, a to je negativna ocjena od strane Europske komisije (EK), što automatski vjerojatno znači dodatni pad kreditnog rejtinga. To je tema o kojoj razgovaramo, ali još nismo došli do definitivnog zajedničkog stava i odluke, kako dodatno smanjiti deficit sa sadašnjih 1,9 posto na 2,3 posto, koliko je bio zahtjev EK u okviru procedure smanjenja prekomjernog deficita“, kazala je odgovarajući danas u Rijeci na pitanja novinara.

„Naša primjedba je bila da je smanjenje deficita, koje treba provesti kroz tri godine, neravnomjerno raspoređeno i da je natprosječno opterećena prva godina, 2014., gdje bi trebalo smanjiti 7,5 milijarda, a onda 2,6 milijarda 2015. i 2016.. HNS je smatrao da bi to trebalo ravnomjernije rasporediti, no tu smo gdje smo, to je bio stav EK i očekuje se da Hrvatska napravi dodatne napore da bi smanjila deficit do 2,3 posto,“ rekla je.

Pusić je rekla da bi negativno vrednovanje od Europske komisije ugrozilo kreditni rejting i cijenu kapitala, što znači da bismo upali u još veći više dug. Zato se razgovara i traži kako udovoljiti postavljenim kriterijima, a ne ugroziti kreditni rejting i ne povećati dug, kazala je Pusić.

Na upit da komentira ocjenu stručnjaka Economista koju prenose domaći mediji, da je hrvatska ekonomija među deset najgorih u svijetu, Vesna Pusić je rekla da „među ostalim, smanjivanje deficita nama ubija gospodarski rast“ te da je naša jedina šansa radikalno popraviti investicijsku klimu. To znači radikalno srezati administrativne prepreke, broj dozvola, dužinu procesa i neefikasnost administrativnog aparata rekla je i navela da su najtragičnije priče predstavnika stranih investitora s kojima je prije dva dana razgovarala povezane s neprovođenjem zakona, otezanjem odluka i rješenja.

S tim u vezi navela je da će i u Ministarstvu vanjskih poslova biti zadužena osoba za kontakt sa svakim većim stranim investitorom, kako bi im se “vatrogasno” pomoglo, dok se stanje u upravi na državnoj razini, a naročito na lokalnoj, ne popravi

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr