Quo vadis Europa: Pogledajte kako se Trier priprema za proslavu Marxova 200. rođendana!

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Karl Marx, jedan od duhovnih očeva komunizma, rođen je 5. svibnja 1818. u Trieru i živio je tamo prvih 17 godina života. Povodom njegova 200. rođendana ovaj njemački grad priprema veliku proslavu.

Sastavni dio svečanosti obilježavanja bit će otkrivanje velikog brončanog Marxova kipa kojeg je gradu poklonila Narodna Republika Kina, u Trieru su ovih dana iznimno traženi suveniri koji sa simpatijama podsjećaju na ideologa režima čije posljedice čovječanstvo i danas osjeća.

Matija Grgat: Socijalizam i komunizam iz biblijske perspektive

“Njemački grad Trier jedva ispunjava potražnju za novčanicama od 0 eura s likom Karla Marxa, najpoznatijeg gradskog sina i tvorca komunizma, koji se prodaju kao suveniri uoči njegove 200. godišnjice rođenja.”, javlja HINA, objašnjavajući poveznicu ovog suvenira s Marxovom kritikom kapitalističkog sustava.

“Suvenir upravo igra na kartu Marxova kritziranja tog društvenog sustava i novčanica od 0 eura s Marxom kao motivom tome savršeno pristaje”, tvrdi direktor mjesne turističke zajednice Norbert Kaethler.

Podsjetimo, svečanom obilježavanju na kojemu će biti otkrivena Marxova statua iz Kine, kao poseban gost nazočit će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker, koji će tom prigodom održati i počasni govor.

Ruža Tomašić pisala Junckeru: Zašto na račun poreznih obveznika putujete u Trier kada Marx ništa dobro nije ostavio u nasljeđe?

Kritiku Junckeru za taj potez uputila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, koja je pisanim putem poručila:

“Kao zastupnica iz Hrvatske, države članice Europske unije koja je nakon Drugog svjetskog rata svakodnevno stradavala pod komunističkom diktaturom motiviranom upravo doktrinom Karla Marxa o revolucionarnom teroru i klasnoj borbi, te u kojoj su bez suđenja masovno likvidirani vojnici i civili svih naroda bivših jugoslavenskih republika putem najokrutnijih metoda lišenih svake humanosti, a koje su se sastojale od kolektivnih i individualnih pogubljenja, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacija, mučenja, ropstva, prisilnog rada te drugih oblika psihičkog i fizičkog terora; te nastavno na Rezoluciju Vijeća Europe 1481 iz 2006. o potrebi osude zločina totalitarnih komunističkih režima te na Deklaraciju o Europskom danu sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima iz 2009. godine” Tomašić je predsjednika Europske komisije pitala:
– “zašto na račun poreznih obveznika putujete u Trier kada Marx ništa dobro nije ostavio u nasljeđe?”

Njemačka slavi Marxov 200. rođendan: Otkriva se njegov brončani kip, poklon iz Kine

Dok grad s jednom od najstarijih kršćanskih crkava uopće, onim rimskodobnom s početka 4. stoljeća, kao glavnu turističku atrakciju promovira lik Karla Marxa, čiju će obljetnicu rođenja uzveličati i sam predsjednik Europske komisije, postavlja se pitanje kojemu od ta dva simbola Europa duguje temelje svoje kulture i civilizacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina