Slovački parlament izglasao ustavnu zaštititu braka – zajednice žene i muškarca

Zastupnici slovačkog parlamenta iz SMER-a (socijal-demokrati) i KDH-a (demokršćani) glasovali su za to da se u Ustavu brak definira kao “jedinstvena veza između muškarca i žene”. Vladajuća stranka SMER prihvatila je ovaj zahtjev oporbene stranke, KDH. Ustavni je amandman dobio veliku potporu u parlamentu: 102 zastupnika glasala su za ustavni amandman,  a samo 18 je glasovalo protiv.

Ustav je nadopunjen kako bi se u Slovačkoj otežalo pokušaje nametanja redefinicije braka kao zajednice žene i muškarca.

Izglasani amandman Ustava ne samo da onemogućuje izjednačavanje istospolne veze i braka, već  uz amandman stoji i sljedeće pojašnjenje:  “bit će nemoguće prava i obaveze koji su povezani s brakom prenijeti na bilo što drugo, osim na zakonski priznatu zajednicu muškarca i žene”

Iako se radi samo o pojašnjenju, ova izjava ima za cilj onemogućiti bilo koji oblik zakonske zajednice za parove koji nisu različitog spola.

Ovim je amandmanom Slovačka nastavila trend prisutan među drugim europskim zemljama te je postala sedma članica Europske Unije (nakon Bugarske, Litve, Latvije, Poljske, Mađarske i Hrvatske) koja je unijela ovakvo pojašnjenje u svoj Ustav, pobijajući netočne tvrdnje (npr. ideološki pristranog Europskog suda za ljudska prava) da u Europi postoji opći trend ka izjednačavanju istospolnih veza i braka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr