Stoltenberg pozdravlja jačanje europske obrane, ali ne dupliranje kapaciteta

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u petak napore Europske unije na jačanju obrane, istaknuo da Europa mora raditi više na obrani i sigurnosti, ali da to ne znači stvaranje dvostrukih struktura uz NATO koje bi se međusobno nadmetale.

“Pozdravljam sadašnje napore na jačanju europske obrane. Ali moramo osigurati da se to radi na način da to jača, a ne slabi transatlantske odnose”, rekao je Stoltenberg u svom govoru na konferenciji koju je organizirao njemački Marshall Fund Sjedinjenih Država (GMF).

Stoltenberg je rekao da su 22 zemlje istodobno članice i EU-a i NATO-a te da si one ne mogu dopustiti udvostručenje snaga i kapaciteta koji bi se međusobno nadmetali.

Podsjetio je da je početkom tjedna sudjelovao na ministarskom sastanku EU-a na kojem se govorilo o jačanju europske obrane. “Jasno je rečeno da ne postoji namjera stvaranja europske vojske i uspostave vojnog stožera poput NATO-ova SHAPE-a (Glavno zapovjedništvo združenih snaga u Europi). Također je rečeno da NATO ostaje temelj kolektivne obrane onih zemalja koje su članice Saveza”, rekao je Stoltenberg.

Ukazao je na međusobnu upućenost Europe i Sjedinjenih Država. “Jača, sigurnija i prosperitetnija Europa znači jače, sigurnije i prosperitetnije Sjedinjene Države”, istaknuo je Stoltenberg, dodajući da se NATO jedini put u svojoj povijesti pozvao pozvao na odredbu o kolektivnoj obrani (članak 5) nakon terorističkog napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine.

Stoltenberg je ponovno pozvao europske članice Saveza da više izdvajaju za obranu. “Nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, 80 posto troškova za obranu otpadat će na članice NATO-a, koje nisu članice EU-a”, rekao je glavni tajnik, ističući da osim Sjedinjenih Drava još samo četiri članice Saveza troše više od 2 posto svoga BDP-a na obranu.

Stoltenberg je rekao da sigurnosni izazovi – rusko kršenje međunarodnog prava, situacija na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku, izbjeglička i migracijska kriza, međunarodni terorizam, hibridno ratovanje i kibernetički napadi – zahtijevaju jedinstvo, odlučnosti i jake transatlantske veze.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h