(VIDEO) Sanja Orešković: Molila sam Boga da mi pomogne kako bih ja mogla pomoći drugima

Foto: narod.hr

Sanja Orešković, supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića u razgovoru za Life Site News detalje iz svog života i kako je spoznala vjeru te kako joj je molitva pomogla da postane sretna i da pomaže drugima.

Izvana, Sanja Orešković se čini kao da ima sve što žena može poželjeti; novac, ljepotu, društvene veze, uspješnog muža s kojim ima prekrasnu djecu. No iznutra je Sanja bila prazna. Njezin život joj se činio besmislen. Uvijek je tražila „nešto više“ što će ju usrećiti, ali što god da je napravila nije bilo dovoljno, nije je zadovoljavalo.

Počela se pitati zašto se osjeća tako depresivno?

Odlučila se potražiti stručnu pomoć kod liječnika, koji joj je kako kaže jedan od anđela na njenom putu prema Gospodinu, s kojim je dijelila svoju tugu i nezadovoljstvo.

Prvo je dobila pilule za koje se nadala da će joj pomoći da se smiri i nastavi sa svojim svakodnevnim životom majke, supruge i prijateljice. No ubrzo je shvatila da pilule nisu rješenje njezinog problema.

U jednom od svojih posljednjih odlazaka na terapiju, njezin liječnik joj je postavio pitanje koju ju je iznenadilo i na kraju krajeva promijenilo život, „Sanja, moliš li se?“

Na prvi trenutak to joj se činilo jako neprofesionalno od njega, jer tko je on da ju to pita, vjera je stvar osobnog izbora. No kada se vratila kući s još više pilula, počelo joj je to pitanje odzvanjati u glavi, „Sanja, moliš li se?“

Gospođa Orešković kaže kako je to ustvari bilo jednostavno pitanje, jer nije molila još od djetinjstva, a nije niti znala kako moliti niti je vjerovala da se ima kome moliti.

No kako ju je to pitanje i dalje progonilo, jedne večeri je probala je moliti.

„Jednostavno sam raširila ruke prema nebu. Nisam znala što će se dogoditi, ali sam poput djeteta zavapila: molim te Bože, ako postojiš, pomozi mi kako bih ja mogla pomagati drugima.“

Nakon toga, Orešković je otišla spavati, pitajući se je li vrijeme na molitvu potrošila uzalud?

No nešto se dogodilo. „Bog sam zna što se dogodilo te noći, ali kada sam se probudila, mogu otvoreno reći, bila sam nova osoba. Ne postoje riječi kojima bih opisala kako sam se osjećala,“ opisuje Sanja Orešković.

Toga jutra, 18. studenog 2001. godine, Sanja će zauvijek pamtiti kao dan kada je počela zaista živjeti. Svoj odnos s djecom i suprugom počela je gledati u novom svijetlu. Nije se više osjećala dužnom ispunjavati mnoga očekivanja koje je društvo postavilo pred nju. Osjećala se po prvi put slobodnom, i shvatila da tu slobodu mora iskoristiti kako bi pomogla i drugima. Dodaje kako je poznavajući Gospodina, poznavajući istinu, skinula veliki teret sa svojih ramena.

Puno godina kasnije, Sanjina vjera je stavljena na kušnju, nakon što se s obitelji doselila u Hrvatsku, a njezin muž neočekivano postao premijer. Budući da je u Hrvatskoj pobačaj dozvoljen do 12 tjedna trudnoće, spremao se prvi nacionalni „Hod za život,“ a organizatori su pozvali Sanju i njenu obitelj da im se pridruže, problem je bio u tome što su ju mnogi ministri pozivali da ne prisustvuje „Hodu za život.“

Sanja ih naravno nije poslušala. „Napravila sam ovo što sam mislila da kao majka četvero djece trebam napraviti,“ te nastavlja kako je na novinarsko pitanje, zašto je, budući da je supruga hrvatskog premijera, sudjelovala u „Hodu za život,“ odgovorila: „Svaka razumna osoba izabire život nad smrću.“

Dodaje kako njezina odluka da sudjeluje u „Hodu za život“ ne znači da osuđuje žene koje se odluče na pobačaj, već da im pokaže da postoji i drugi način.

„Suosjećam s majkama koje se odluče na pobačaj, jer obično to rade iz straha, a ne zato jer žele ubiti to dijete, ali s druge strane protivim se pobačaju. Moramo jasno i glasno reći da to nije u redu. No moramo pomoći tim ženama. Otvorimo skloništa za njih. Postoji mnogo toga što možemo učiniti za one koji su u potrebi,“ zaključuje Orešković.
Zbog podržavanja i sudjelovanja u „Hodu za život“ primila je i dosta negativnih kritika, ali kaže kako ni malo ne žali zbog toga. Kaže da ako postoji jedna poruka koju žene danas trebaju čuti, to je sigurno ona da moraju otkriti iznova svrhu svojega postojanja.

„Žene danas prolaze kroz mnoge bitke. Bore se na nešto. Zašto? Zato što su izgubile poveznicu sa svrhom svoga postojanja, a to je prije svega da budu majke svojoj djeci, majke koje čekaju svoga muža kada dođe kući, majke koje 24 sata dnevno govore u molitvi. Zato kada svijet od žene traži da bude uspješna na poslu i uspješna u društvenom životu, nešto se mora urušiti. Nažalost, vrlo često se dogodi urušavanje unutar obitelji,“ kaže Orešković.

Sanja Orešković vjeruje kako samo pravi odnos s Isusom može pomoći ženama da budu osobe kakvim ih je Bog stvorio da budu. Kaže da kada žena ima Isusa u svom životu, onda sve ostalo, odnos sa suprugom, djecom, i sve ostalo dolazi na svoje mjesto. Ona smatra da žene trebaju samo Boga pitati za pomoć, a on ih neće iznevjeriti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews