Tajani ne povlači svoju izjavu o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”: ‘Samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari’

Foto: fah

“Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebali su donijeti poruku mira – dokazati da, zahvaljujući Europi, Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti”, tvrdi predsjednik Europskog parlamenta o svojoj skandaloznoj izjavi.

“Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao – jer sam Talijan – tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države diljem svijeta nakon Drugog svjetskog rata. Nisam time mislio uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio”, rekao je Tajani, prenosi Euractiv.

>Što je talijanski iredentizam, pokret kojemu je cilj pripojenje Istre i Dalmacije Italiji?

>(VIDEO) Evo što je Plenković izjavio o Tajaniju 2016.: ‘Riječ je o mom prijatelju…’

“Imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego, nego da ih je bilo i sa strane Slovenije, Hrvatske.. Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao neprijateljsku i osvetničku. Svi koji me poznaju dobro znaju moje stavove, bio sam toliko puta i u Hrvatskoj i u Sloveniji – talijanska manjina u tim područjima mora surađivati s hrvatskim vlastima i poštivati njihovu ingerenciju. Žao mi je što je netko negativno interpretirao moje izjave. Od 2007. godine i susreta predsjednika triju država ostvario se san Roberta Schumana. Žao mi je. Nisam mislio da to bude osvetnički i agresivno”, zaključio je predsjednik Europskog parlamenta.

Očekuje li dodatnu reakciju hrvatskih europarlamentaraca?

“Ne znam zašto bi reagirali, čuli su što sam jučer rekao tijekom plenarne sjednice. Svatko tko me poznaje zna moje stavove . Pozdravio sam obitelji žrtava – i esula – ali isto sam učinio i sa žrtvama holokausta – sa svim žrtvama… Isto vrijedi i za njemačku manjinu u Italiji. Trebamo uvijek biti svjesni onoga što se dogodilo kako bismo živjeli u miru….”

Je li vam žao zbog izjave ili interpretacije?

“Bio je to nesporazum, kriva interpretacija. Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz mog govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije ne znači da sam želio predstaviti pretenzije na njihov teritorij.

Jeste li još uvijek prijatelj s Plenkovićem?

“Ponoviti ću što sam rekao tijekom plenarne sjednice, ponovio sam to i Plenkoviću. Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata ni Slovenaca, samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari. Svi smo počinili pogreške u prošlosti – svi znamo što se dogodilo tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Svaka strana je radila pogreške. I svaka strana je pretrpjela žrtve. Njihova žrtva ne smije biti uzaludna nego treba poslužiti kao temelj današnjeg mira. Ratovi predstavljaju prošlost – to je prošlo vrijeme. Europa nam je donijela pozitivan pomak – točno to sam objasnio i Plenkoviću”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Euractiv.hr