U pripremi treći mađarsko – hrvatski Interreg-ciklus

Foto: PR

Stiglo se do polovine ciklusa pripremanja financijskog okvira mađarsko-hrvatskih (Interreg) natječaja sljedećeg, zajedničkog proračunskog razdoblja EU između 2021-27. Cilj tog rada je stvoriti uvjete za efikasan, zajednički razvoj koristeći se analizom dosadašnjih iskustava, detaljnim istraživanjima, odnosno potkrijepiti temeljnim mjerenjima realne potrebe i mogućnosti. Ulog je velik, jer za ostvarivanje prekograničnih projekata kako sada stvari stoje u ovom razdoblju stoji na raspolaganju 60 milijuna Eura.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2019. godine pokrenut je dvogodišnji, monumentalni projekt pod imenom  CBJointStrategy, HUHR/1902/3.1.1/000, s ciljem definiranja najvažnijih prioriteta zajedničkog mađarsko-hrvatskog razvojnog programa u sljedećem proračunskom ciklusu Europske unije. Na kraju tog vrlo složenog procesa rodit će se dokument koji će biti koristan za obje strane i u koji se uključuju predstavnici vladinih institucija, lokalne jedinice, te stručnjaci s područja teritorijalnog razvoja i poduzetničkog sektora.

Na pripremi i izradi strateškog dokumenta radi Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon za što je odobreno 290.000 Eura. U prvoj fazi se radi analiza trenutačnog stanja i razmatranje iskustava dosadašnja dva mađarsko-hrvatska Interreg programskog razdoblja.

Prikupljanje podataka se vršilo osobno i elektroničkim putem. Mnogi ispitanici su ispunili i vratili sastavljeni online anketni listić iz pograničnih županija. Na mađarskoj strani održane su do sada tri, dok na hrvatskoj četiri radionice s velikim brojem sudionika i u sljedećim gradovima: Pečuhu, Kapošvaru i Zalaegerszegu, odnosno Osijeku, Virovitici, Koprivnici i Čakovcu. Među uzvanicima su bili ključni dionici lokalnog gospodarstva i politike koji imaju točne i vjerodostojne informacije iz prve ruke o prioritetima i obavljanju budućih zadataka.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s time pripremljena je studija utjecaja o rezultatima prethodnog ciklusa Interreg projekata, separirajući rezultate od ostalih razvojnih projekata koji su paralelno trenutno u fazi provedbe. Zajednički projekti su bili vrlo raznoliki: razvoj biciklističkih cesta, adaptacija spomenika, razminiranje i uništenje eksplozivnih naprava koji su ostali još iz domovinskog rata u pograničnoj zoni, edukacijski programi, sportske i kulturne manifestacije.  

Konačni cilj je sastavljanje zajedničke razvojne strategije koja je u skladu s nacionalnim razvojnim ciljevima obje države. Za to su potrebna dodatna anketiranja, online radionice i dubinski intervjui s ključnim dionicima – nekoliko je već i pripremljeno. Do kolovoza 2021. godine, kada će biti okončan projekt, pripremit će se i jedan takav dokument koji će sadržati barem pet, za obje države korisnih, detaljno izrađenih kompleksnih strateških projektnih ideja. 

Na temelju tog materijala otvaraju se mogućnosti za treći mađarsko-hrvatski Interreg ciklus za što će biti odobrena prema planu okvirna sredstva od 60 milijuna Eura (21,5 milijardi Forinti/455 milijuna Kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske grupacije za teritorijalno suradnju su specijalne organizacije sa statusom pravne osobe koje za regije i lokalne jedinice pružaju mogućnost prekogranične suradnje za postizanje svojih razvojnih ciljeva. Pannon EGTS koji je utemeljen 2010.godine okuplja oko sebe 63 lokalne jedinice, sveučilišta i nacionalne parkove iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Cilj ove grupacije je da izbalansirajući protuteže koje proizlaze iz različitosti upravljanja pojedinih članica država, dionici pograničnih regija bez diferencijacije mogu crpiti unijska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.