U Velikoj Britaniji predloženo izbacivanje pitanja o spolu prilikom popisa stanovništva!

Foto: Thinkstock

Upitnik za popis stanovništva 2021. u Velikoj Britaniji možda neće sadržavati obvezno pitanje o spolu osobe, prenosi Independent. Ured za državnu statistiku zaključio je da je pitanje o spolu “irelevantno, nedopustivo i uvredljivo, posebno za transrodne sudionike [popisa], s obzirom da ih se pita o spolu, a ne o rodu” te da to pitanje “ne bi trebalo biti obvezno, posebno zbog dobrobiti ne-binarnih osoba koje ne mogu izabrati jesu li muškarac ili žena kao odražaj njihovog trenutnog spola ili roda”.

Ukoliko bi ovaj prijedlog Ureda za državnu statistiku bio usvojen, Velika Britanija bi postala prva zemlja na svijetu koja na popisu stanovništva ne bi zahtijevala od ispitanika da navedu svoj spol, a time i prva zemlja na svijetu koja bi se dovela u vrlo apsurdnu (i posljedično štetnu) situaciju da zapravo ne bi znala koliko je žena i muškaraca u populaciji.

Popis stanovništva je najkompletniji izvor informacija i statističkih podataka o populaciji u
pojedinoj državi te je nezaobilazan prilikom osmišljavanja, izrade i provedbe javnih
politika. Ukoliko upitniku za popis stanovništva nedostaje jedno od temeljnih pitanja – ono o spolu osobe – postavlja se pitanje kako se mogu provoditi javne politike u zdravstvu,
obrazovanju, zapošljavanju, i dr.

Uz prijedlog da se pitanje o spolu učini neobveznim, još su bila istaknuta dva prijedloga prilikom javnog savjetovanja o upitniku o upitniku za popis stanovništva. Prvi – uvođenje tzv. “hibridnog pitanja”, koje bi uz kategorije “muškarac” i “žena” sadržavalo i kategoriju “drugo”. Taj prijedlog je odbačen jer “homogenizira transrodne osobe u jednu kategoriju”. Prema drugom prijedlogu, koji je također odbačen, trebala bi se postaviti dva pitanja – jedno o spolu, drugo o tzv. “rodnom identitetu”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Independent