(VIDEO) U Njemačkoj pokrenuta istraga protiv zastupnice AfD-a jer jer prekrila spomenik Marxu crnom folijom

Foto: snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Državno odvjetništvo u Berlinu pokrenulo je u srijedu istragu protiv zastupnice Alternative za Njemačku (AfD) Beatrix von Storch jer je crnom folijom prekrila spomenik Karlu Marxu.

Beatrix Von Storch je zajedno s pripadnicima mladeži AfD-a spomenik Karlu Marxu u Berlinu prekrila crnom folijom prosvjedujući tako u jeku globalnih prosvjeda protiv navodnog sistemskog rasizma povodom kojih su u mnogim zapadnim zemljama srušeni povijesnih osoba, a koje su nepodobne za ekstremnu ljevicu.

“Marx je pripremao teren za nasilne revolucije”

“Karl Marx je pripremao teren za nasilne revolucije i komunističke diktature, a povrh toga je bio i rasist, antisemit i prezirao je parlamentarnu demokraciju”, istaknula je Von Storch reagirajući na pokretanje istrage.

“Da se kritika Karla Marxa doživljava kao ugroza društvenog poretka pokazuje rastući utjecaj stranke nasljednice SED-a (državne socijalističke partije DDR-a) i lijevo ekstremnih skupina na politiku i državne ustanove”, priopćila je Von Storch.

Ona je Senat grada-savezne pokrajine Berlina, gdje je na vlasti koalicija socijaldemokrata, stranke Ljevice i Zelenih, optužila da svim raspoloživim sredstvima žele ugušiti raspravu o rasizmu i antisemitizmu Karla Marxa.

Tko je bio Karl Marx?

Karl Marx (Trier, Njemačka 5. svibnja 1818. – London, 14. ožujka 1883.), jedan od duhovnih očeva komunizma, koji potječe iz jedne ugledne židovske obitelji, kao dijete se preobratio na protestantsku vjeru te je kasnije zastupao ateizam. Za sobom je ostavio nekoliko pisanih dokumenata koji sadrže antisemitske i rasističke elemente.

> Quo vadis Europa: Pogledajte kako se Trier priprema za proslavu Marxova 200. rođendana!

> Svečano otkriven spomenik Karlu Marxu, Juncker stao u njegovu obranu, a AfD traži uklanjanje

> Njemačka podigla veliki spomenik Marxu, a Poljska najveći spomenik Kristu!

Bio je njemački filozof, politički ekonomist, te revolucionar, osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Iako je doktorirao filozofiju, puno se više bavio političkom aktivnošću i spisateljskom djelatnošću, a posebno ekonomijom.

Kritizirao je kapitalizam i smatra se jednim od glavnih teoretičara socijalizma i komunizma.

Njegovo najutjecajnije djelo, koje je napisao u suautorstvu s Friedrichom Engelsom, je “Komunistički manifest”.

Neki tvrde da je Marxa na kritiku, posebice, engleske ekonomske teorije (Adam Smith, David Ricardo) nagnao boravak u Engleskoj u društvu svog Friedricha Engelsa i prizori iz londonskih i mančesterskih tvornica. Drugi tvrde da nikada u tvornicu nije ni kročio te da se istraživanjem iz prve ruke zapravo bavio Engels koji je bio sin vlasnika tvornice tekstila.

Komunizam je utopija i motiv koji leži izvan kapitalističke matrice, a ta matrica se razbija proleterskom revolucijom u kojoj prema Marxovom programu ne strada samo kapitalistička klasa, već i svi oblici (malo)građanskog i tradicionalnog života. Marx i Engels su u Manifestu za sobom ostavili opako svjedočanstvo o tome zašto sav društveni inženjering i nasilje koje su komunistički režimi provodili u XX. stoljeću nisu bili slučajni. Osim činjenice da je svaki individualizam prognan iz teorije pripadnošću pojedinca jednoj od dvije temeljne i sukobljene društvene klase, izrijekom su pisali o tome da komunizam ukida religiju i moral umjesto da im da bilo kakav novi oblik, jer kažu oni, komunizam proturječi cjelokupnom dotadašnjem povijesnom razvoju. Otvoreno su naveli da priznaju zločin ukidanja obitelji jer je došlo vrijeme za ukidanje roditeljskog izrabljivanja djece i za zamjenu kućnog odgoja društvenim radi ukidanja najprisnijih odnosa među ljudima, ističe novac.jutarnji.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr